Hlavní obsah

Astronomové vysvětlili nečekanou dráhu tajemného objektu Oumuamua

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Vědcům se zřejmě podařilo objasnit neočekávanou dráhu tajemného vesmírného tělesa nazvaného Oumuamua, které jako první objekt z cizího hvězdného systému proletělo v roce 2017 kolem Slunce. Zpochybnili hypotézu, že by šlo o „vyslance ze vzdálené civilizace“, tedy o mimozemskou loď. Vysvětlení, že jde o těleso podobné „našim“ kometám, ale všechny odborníky neuspokojilo.

Foto: Reuters

Mezihvězdný objekt Oumuamua

Článek

Ve studii zveřejněné v časopise Nature došli badatelé k závěru, že pohyb tělesa ovlivnilo uvolňování molekul vodíku při průletu Sluneční soustavou. Zastánce teorie, podle níž může být Oumuamua důkazem o prvním střetu lidstva s existující mimozemskou civilizací, ale nová hypotéza nepřesvědčila.

Teorii o mimozemské lodi podpořil astronom z Harvardu

Objevení tělesa Oumuamua před šesti lety bylo pro astronomy velmi významné, protože poprvé mohli pozorovat ve Sluneční soustavě objekt, který z ní nepochází. Neobvyklý byl i jeho podlouhlý tvar - 400 metrů dlouhý objekt měřil na délku desetkrát tolik co na šířku. Jeho dráhu a zrychlení navíc nebylo možné vysvětlit pouze gravitačním působením Slunce.

Velmi rychle se objevily názory, že dráhu tělesa by vysvětloval nějaký pohon, např. solární.

V roce 2017 naši soustavu navštívili mimozemšťané, tvrdí harvardský fyzik

Koktejl

Teorii o mimozemské lodi podpořil i astronom z Harvardské univerzity Avi Loeb, který o asteroidu dokonce napsal knihu s názvem Extraterrestrial: The First Sign of Intelligent Life Beyond Earth (Mimozemský: Prvním důkaz o inteligentním životě mimo Zemi).

Těleso nemělo ohon jako běžná kometa

Astronomové v nové studii tvrdí, že pohyb tělesa lze vysvětlit faktem, že se z jeho povrchu při průletu kolem Slunce uvolňovaly molekuly vodíku, které se předtím při radiolytické reakci oddělily z tamního ledu.

Jeden z členů vědeckého týmu Darryl Seligman z Cornellovy univerzity ve státě New York zmínil, že právě proto těleso nemělo ohon jako běžná kometa, u níž se při sublimaci ledu uvolňují i částečky prachu.

Astronom Evropské vesmírné agentury (ESA) Marco Micheli uvedl, že předností tohoto vysvětlení je, že „je kompatibilní s naším chápáním toho, jak mezihvězdné objekty vznikají, a nepředpokládá, že obsahují exotický materiál, který by nebyl známý z komet ve Sluneční soustavě“.

V roce 2014 zasáhl Zemi mezihvězdný objekt, spočívá zřejmě na dně oceánu. Vědci ho chtějí najít

Věda a školy

Ačkoli tedy u objektu nepozorujeme typickou kometární aktivitu, je podle expertů vysoce pravděpodobné, že „Oumuamua vznikla jako pozůstatek tzv. planetesimálního tělesa a je výrazně podobná kometám Sluneční soustavy“.

Planetesimály jsou malá kamenná či ledová tělesa o velikosti jednotek kilometrů, o nichž se předpokládá, že dala vznik Sluneční soustavě.

Kometa, i když tak nevypadá?

Loeba ale závěry výše zmíněných vědců nepřesvědčily. Říkat, že těleso je kometou, i když jako kometa nevypadá, je podle něj neudržitelné.

„To je jako tvrdit, že slon je zebra, ale bez pruhů,“ poznamenal podle deníku The Times.

Debata o tom, zda Oumuamua může být důkazem existence mimozemské civilizace, má každopádně podle Seligmana kontraproduktivní vedlejší efekt - zastiňuje fakt, že objekt je zcela mimořádný i ve chvíli, kdy o něm jako o mimozemské lodi neuvažujeme.

Video z Británie: Nad Kentem se zjevila zelená kometa

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám