Hlavní obsah

Venuše je vulkanicky aktivní. Zjistilo se to z 30 let starých snímků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Už tak nehostinná Venuše je ještě pekelnější, než se vědci domnívali. Mezi obrovským počtem snímků pořízených v 90. letech badatelé poprvé na druhé planetě od Slunce nalezli přímý důkaz o sopečné činnosti. Výzkumník Robert Herrick z univerzity v aljašském městě Fairbanks si důkazů o vulkanismu všiml po více než 200 hodinách, které strávil procházením 30 let starých dat.

Foto: NASA/JPL

Počítačově generovaný 3D model povrchu Venuše ukazuje vrchol Maat Mons – vulkánu, který vykazuje známky aktivity

Článek

„Bylo to úžasné. Byl to svatý grál, jenž dokazuje, že je Venuše vulkanicky aktivní,“ konstatoval Herrick podle listu The Times, který na to minulý týden upozornil.

„Žhavý skleník“

Skalnatá Venuše, jež je svou velikostí a hustotou podobná Zemi, se v průběhu posledních 1,5 miliardy let proměnila z oceánského světa na jakýsi žhavý skleník. Teplota na povrchu planety dosahuje až 475 stupňů Celsia a atmosférický tlak je 90krát vyšší než na Zemi.

Lepší porozumění této změně – a jakou roli v ní hraje sopečná činnost – je podle odborníků důležité při chápání minulosti i budoucnosti naší planety.

Večernice a světlo zvířetníku. Obloha opět servíruje podívanou

Věda a školy

Průkazné radarové snímky pořídila v letech 1990 až 1992 sonda Magellan amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Každý snímek byl nahrán tehdy nejmodernějším způsobem ukládání dat: na kompaktní disk (CD). Vědci si je proto mohli prohlížet jen po jednom, což znemožnilo data porovnat.

Změny způsobené erupcí během osmi měsíců

Herrick se k záznamům dostal o desítky let později, když byly digitalizovány. Zaměřil se na rozsáhlou náhorní oblast Atla Regio na rovníku Venuše, kde se nacházejí sopky Ozza Mons a Maat Mons.

Erupce z odvrácené strany Slunce zasáhla i Zemi

Věda a školy

Asi po 200 hodinách ručního porovnávání snímků uviděl dva snímky stejné oblasti pořízené s odstupem osmi měsíců, které vykazovaly jasné geologické změny způsobené erupcí. Jeden z průduchů na Maat Mons se podle snímků mezi únorem a říjnem 1991 zvětšil, deformoval a zdánlivě až po okraj naplnil lávou.

Foto: Robert Herrick/UAF

Vlevo jsou výšková data pro oblast v okolí sopek Maat Mons a Ozza Mons; studovaná oblast je vyznačena černým obdélníkem. Vpravo je daná oblast nasnímaná sondou Magellan před (A) a po (B) události, která se zřejmě týkala sopečné erupce

Herrick se se svými poznatky obrátil na specialistu na radarové snímky z Laboratoře tryskového pohonu (JPL) NASA Scotta Hensleyho, jenž jeho zjištění potvrdil. Expert odhadl, že erupce v 90. letech na Venuši utvořila lávový proud podobný tomu, který vyvrhla sopka Kilauea na Havaji v roce 2018.

Mise VERITAS

Pod vedením kalifornské JPL navíc vzniká projekt VERITAS (Venus Emissivity, Radio science, InSAR, Topography, And Spectroscopy), jenž má startovat během zhruba 10 let, jak připomíná internetový časopis Kosmonautix. Orbiter pak bude studovat Venuši z oběžné dráhy od povrchu až po jádro, abychom pochopili, proč se kamenná planeta vydala úplně jinou cestou než Země.

Právě mise VERITAS Herricka podle webu NASA inspirovala k danému pátrání ve starých datech.

Na Venuši může být život

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám