Hlavní obsah

Planetka trefená sondou NASA za sebou táhne tisíce kilometrů dlouhý ocas z úlomků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malý měsíc Dimorphos, do kterého na konci září cíleně narazila sonda americké vesmírné agentury NASA v rámci mise planetární obrany DART, za sebou nyní vleče tisíce kilometrů dlouhý pás úlomků. Výjev, na kterém Dimorphos vypadá jako kometa s dlouhým chvostem, zachytili astronomové teleskopem SOAR v Chile.

Foto: CTIO/NOIRLab/SOAR/NSF/AURA/T. Kareta (Lowell Observatory), M. Knight (US Naval Academy)

Následky kolize sondy DART s asteroidem Dimorphos zachycené teleskopem SOAR v Chile

Článek

Sonda DART (Double Asteroid Redirection Test) při prvním testu obrany před vesmírným tělesem zasáhla 27. září měsíc planetky Didymos vzdálený asi 11 milionů kilometrů od Země.

Dimorphos svou planetku před kolizí oběhl za 11 hodin a 55 minut, tato doba se po střetu se sondou má zkrátit až o 10 minut, což ovlivní trajektorii obou těles.

Test planetární obrany: Sonda NASA zasáhla asteroid

Věda a školy

Podle Petra Pravce z Astronomického ústavu Akademie věd ČR, který spolu s kolegy kdysi „měsíček“ Dimorphos objevil a který se podílí na této aktuální misi, bude nyní celé týdny a měsíce Didymos a Dimorphos pozorovat řada dalekohledů po celé Zemi.

Ačkoli tedy o samotném nárazu nelze pochybovat, úspěch mise závisí podle něj právě na tom, zda a jak se v následujících týdnech a měsících změní trajektorie dvouplanetky.

Až do vzdálenosti 10 tisíc km

Již je známo, že náraz sondy vymrštil do vesmíru úlomky kamene, které se nyní za planetkou táhnou do vzdálenosti až 10 tisíc kilometrů. Podle vědců se budou rozptylovat dál a dál, dokud se úplně neztratí v prostoru.

„V tu chvíli to bude materiál podobný jakémukoliv jinému prachu, který poletuje sluneční soustavou,“ řekl agentuře AP astronom Matthew Knight z výzkumné laboratoře amerického námořnictva (NRL).

Zásah byl vzrušující, naše práce ale nekončí, říká český objevitel asteroidu

Věda a školy

Sonda, jež na svou misi vyrazila ze Země loni v listopadu, byla při čelní srážce zničena. Cílem projektu za 325 milionů dolarů (zhruba osm miliard korun) bylo vychýlit dráhu planetky a zjistit výsledky takového snažení. Poznatky vědci použijí pro případ, že by k Zemi mířila nebezpečná planetka. Dimorphos a Didymos pro naší planetu hrozbu nepředstavovaly a podle NASA Zemi neohrozí ani po nárazu sondy.

Sonda DART zasáhla měsíc planetky DidymosVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám