Hlavní obsah

K ISS putuje nový dokovací modul Pričal, připojí se v pátek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu odletěla ve středu 24. listopadu k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) loď Progress M-UM s uzlovým modulem Pričal („Kotviště“). Připojení k novému ruskému staničnímu modulu Nauka je naplánováno na pátek 26. listopadu v 16:25 SEČ.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská nákladní loď s dokovacím modulem odstartovala k ISSVideo: Reuters

 
Článek

Nosná raketa Sojuz-2.1b se s nákladem vznesla z bajkonurské startovací rampy přesně podle harmonogramu ve středu ve 14:06 SEČ. Při úspěšném vystoupání do kosmu se od Progressu a Pričalu postupně bez problému odpojily všechny tři stupně rakety.

Uzlový modul (UM) Pričal má podle ruské vesmírné korporace Roskosmos zvýšit technické a provozní schopnosti ruské části ISS. Bude to druhý nový modul stanice vypuštěný letos Ruskem. V červenci k orbitálnímu komplexu dorazil víceúčelový laboratorní modul (MLM) Nauka, k němuž se Pričal v pátek připojí.

Ruští kosmonauti zapojili modul Nauka. Před plným zprovozněním je čeká spousta práce

Věda a školy

Pričal je sférický hermetický modul rozdělený do dvou zón: přístrojové a obytné. Nový dokovací modul pojme podle agentury Reuters několik ruských kosmických lodí - konkrétně má šest dokovacích uzlů a je vybavený řadou systémů. Patří mezi ně systém řízení palubního zařízení, systém zajištění tepelného režimu a prostředky pro řízení pohybu, navigaci a doplňování paliva.

Kulový modul Pričal má podle informací specialisty na kosmonautiku Michala Václavíka z České kosmické kanceláře a pražského ČVUT hmotnost 4650 kilogramů, včetně 700 kg zásob, průměr 3,3 metru a vnitřní objem 19 m³.

Progress MS-17 zanikne

V současné době je k přechodovému uzlu Nauky připojena nákladní loď Progress MS-17, která se třemi tunami nákladu na ISS přistála začátkem července.

Ve čtvrtek 25. listopadu po poledni (12:18 SEČ) ale tento vesmírný kamion své místo uvolnil, odpojil se - a následně má sestoupit do hustých vrstev atmosféry, kde zanikne.

K Nauce se tak již může nové zařízení připojit.

Rusko si sestřelilo vlastní satelit. Střepiny podle NASA ohrožují ISS

Svět

„K oddělení a odletu tahače Progress M-UM od modulu Pričal poté dojde 21. prosince. Životnost modulu je 10 let,“ doplnil Václavík.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám