Hlavní obsah

K ISS putuje nový dokovací modul Pričal, připojí se v pátek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu odletěla ve středu 24. listopadu k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) loď Progress M-UM s uzlovým modulem Pričal („Kotviště“). Připojení k novému ruskému staničnímu modulu Nauka je naplánováno na pátek 26. listopadu v 16:25 SEČ.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská nákladní loď s dokovacím modulem odstartovala k ISSVideo: Reuters

 
Článek

Nosná raketa Sojuz-2.1b se s nákladem vznesla z bajkonurské startovací rampy přesně podle harmonogramu ve středu ve 14:06 SEČ. Při úspěšném vystoupání do kosmu se od Progressu a Pričalu postupně bez problému odpojily všechny tři stupně rakety.

Uzlový modul (UM) Pričal má podle ruské vesmírné korporace Roskosmos zvýšit technické a provozní schopnosti ruské části ISS. Bude to druhý nový modul stanice vypuštěný letos Ruskem. V červenci k orbitálnímu komplexu dorazil víceúčelový laboratorní modul (MLM) Nauka, k němuž se Pričal v pátek připojí.

Ruští kosmonauti zapojili modul Nauka. Před plným zprovozněním je čeká spousta práce

Věda a školy

Pričal je sférický hermetický modul rozdělený do dvou zón: přístrojové a obytné. Nový dokovací modul pojme podle agentury Reuters několik ruských kosmických lodí - konkrétně má šest dokovacích uzlů a je vybavený řadou systémů. Patří mezi ně systém řízení palubního zařízení, systém zajištění tepelného režimu a prostředky pro řízení pohybu, navigaci a doplňování paliva.

Kulový modul Pričal má podle informací specialisty na kosmonautiku Michala Václavíka z České kosmické kanceláře a pražského ČVUT hmotnost 4650 kilogramů, včetně 700 kg zásob, průměr 3,3 metru a vnitřní objem 19 m³.

Progress MS-17 zanikne

V současné době je k přechodovému uzlu Nauky připojena nákladní loď Progress MS-17, která se třemi tunami nákladu na ISS přistála začátkem července.

Ve čtvrtek 25. listopadu po poledni (12:18 SEČ) ale tento vesmírný kamion své místo uvolnil, odpojil se - a následně má sestoupit do hustých vrstev atmosféry, kde zanikne.

K Nauce se tak již může nové zařízení připojit.

Rusko si sestřelilo vlastní satelit. Střepiny podle NASA ohrožují ISS

Svět

„K oddělení a odletu tahače Progress M-UM od modulu Pričal poté dojde 21. prosince. Životnost modulu je 10 let,“ doplnil Václavík.

Reklama

Související články

Crew Dragon dorazila na ISS, let trval 21 hodin

Loď Crew Dragion společnosti SpaceX se čtyřmi astronauty na palubě se v pátek brzy ráno připojila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Cesta z Kennedyho...

Výběr článků

Načítám