Hlavní obsah

Letos už to vyšlo. Z Japonska do vesmíru odstartovala nová raketa H3

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Z Japonska v sobotu do vesmíru odstartovala nová raketa H3, která na oběžnou dráhu vynesla model družice a dva funkční mikrosatelity. Informovaly o tom agentury Kjódó a Reuters, které připomínají, že loňský test japonské rakety skončil nezdarem.

Foto: Daisuke Urakami, ČTK/AP

Start japonské rakety H3

Článek

Raketa H3 na svou cestu vyrazila v 9:22 místního času (1:22 SEČ) ze základny Tanegašima na jihozápadě Japonska. Podle japonské vesmírné agentury JAXA byl tentokrát její start úspěšný.

Po umístění nákladu na orbitu propukli vědci a technici v pozemním řídicím středisku v jásot.

Záznam živého přenosu - start rakety cca od času 1:22:40

„Novorozenec H3 právě vyloudil svůj první pláč,“ nechal se poněkud unést na tiskové konferenci projektový manažer JAXA Masaši Okada, který vedl desetiletý vývoj nové rakety. „A už zítra se musíme začít připravovat na třetí start H3,“ prohlásil podle agentury Reuters s malou nadsázkou.

Nová japonská raketa opět selhala, tak ji zničili

Věda a školy

Loni v březnu se tomuto typu rakety sice podařilo odstartovat, ale když selhal druhý raketový stupeň a nezažehl se, nechalo řídicí středisko stroj na dálku zničit.

Raketa H3 má nahradit rakety H-2A, které budou v dohledné době po více než dvacetileté službě vyřazeny. Japonská vláda počítá s tím, že za pomoci nové rakety do vesmíru do roku 2030 vyšle kolem dvacítky satelitů a sond.

Cesty na ISS nebo i stanici Gateway?

Původně se předpokládalo, že raketa H3 bude vyslána do kosmu již v roce 2020, vývoj motorů ale nabral zpoždění. Zařízení, které je výrazně levnější než jeho předchůdce, by mělo být v budoucnu využíváno nejen k dopravě satelitů na oběžnou dráhu kolem Země, ale také k dodávkám zásob na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

Motor rakety japonské vesmírné agentury explodoval při testu

Svět

Pozdější varianty této japonské rakety by mohly rovněž dopravovat náklady na stanici Gateway, kterou chce americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zřídit u Měsíce.

Jak připomíná Reuters, jedná se nyní o druhý výraznější úspěch japonského kosmického průmyslu v řadě poté, co se Japoncům podařilo na měsíční povrch - byť trochu „nakřivo“ - umístit lunární modul SLIM.

Japonský modul SLIM začal opět fungovat

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám