Hlavní obsah

Modul Odysseus při přistávání na měsíčním povrchu „zakopl“, stále však funguje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Modul Nova-C Odysseus od texaské soukromé firmy Intuitive Machines přistál v pátek 23. února na povrchu Měsíce a k Zemi začal zhruba dvě hodiny po dosednutí vysílat data. Podle agentur AP a Reuters je ale nyní modul převrácený na bok.

Foto: Intuitive Machines, ČTK/AP

Ve čtvrtek 22. února pořídil lunární lander Odysseus snímek kráteru Schomberger na Měsíci – ve vzdálenosti přibližně 200 km od místa zamýšleného přistání a ve výšce zhruba 10 km.

Článek

Špatnou zprávou je, že přistávací modul Odysseus společnosti Intuitive Machines se převrátil na bok poté, co „zakopl“ během přistání poblíž jižního pólu Měsíce. Dobré zprávy? Šikovná robotická kosmická loď je přesto schopna posílat zpět data, glosuje stav mise IM-1 text na webu Science Alert.

Šestinohý robotický přistávací modul, který mj. nese vědecký náklad amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), dosáhl podle Intuitive Machines povrchu v pátek v 0:23 SEČ, přičemž první – ač slabé – spojení se podařilo navázat po 15 minutách, během kterých v řídicím středisku v texaském Houstonu vládlo napjaté ticho, přerušované jen občasnými pokyny či aktualizacemi.

Záznam živého přenosu u příležitosti přistávání na Měsíci

„Po vyřešení problémů s komunikací operátoři potvrdili, že Odysseus je ve vzpřímené poloze a začal posílat data. Nyní pracujeme na odeslání prvních obrázků z lunárního povrchu,“ uvedla nejprve firma Intuitive Machines.

První soukromé přistání na Měsíci. Odysseus už z lunárního povrchu vysílá data

Věda a školy

Později ale oznámila, že její modul leží na boku. Zřejmě při závěrečném sestupu se totiž jedna z jeho šesti nohou „zachytila o povrch“ a Odysseus se převrátil.

„Předpokládá se, že kosmická loď zachytila jednou ze svých přistávacích nohou na nerovném měsíčním povrchu a převrátila se na stranu a jedním svým koncem se opřela o skálu,“ sdělil podle agentury Reuters generální ředitel Intuitive Machines Stephen Altemus.

Dobíjení solárními panely ale funguje a zařízení má plné baterie. Navíc se mu podle firmy podařilo přistát poblíž nebo přímo na zamýšleném místě, které je asi 300 kilometrů od jižního pólu Měsíce v oblasti kráteru Malapert A.

Moc dlouho zřejmě fungovat nebude

Přesnější informace ale ani na začátku tohoto týdne zatím nemáme. Nicméně bez ohledu na současnou funkčnost sondy je nepravděpodobné, že by fungovala déle než do začátku března, kdy na místo přistání padne tma – a tedy přílišný chlad, upozornil zpravodajský server BBC.

Spojené státy se každopádně po více než půl století vrátily na lunární povrch. Odysseus se zároveň stal prvním soukromým kosmickým plavidlem v dějinách, kterému se podařilo dosednout na povrch Měsíce.

V zemské atmosféře shořel lunární modul Peregrine

Věda a školy

Svá kosmická plavidla na Měsíc dostaly kromě USA zatím pouze čtyři země: Sovětský svaz, Čína, Indie a nedávno, letos v lednu, i Japonsko. Všechny soukromé pokusy o hladké přistání na měsíčním povrchu dosud selhaly.

Spojené státy jsou jediné, které na Měsíc vyslaly člověka. Naposledy přirozené zemské družice dosáhly v roce 1972, kdy se po povrchu prošli astronauti NASA v rámci mise Apollo 17.

NASA chce astronauty na Měsíc vrátit ještě do konce této dekády s programem Artemis. Na začátku ledna však agentura oznámila, že následující fáze odkládá o rok na září 2025 (kdy má modul s posádkou obletět Měsíc) a na září 2026 (kdy na něm mají lidé i přistát). První fázi NASA dokončila na konci roku 2022, kdy modul Orion bez posádky Měsíc obkroužil a vrátil se zpět na Zemi.

NASA odložila mise Artemis. Na lunárním povrchu lidé stanou nejdříve v roce 2026

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám