Hlavní obsah

Jako lidé po marihuaně. Červi konzumující konopí touží po nezdravém jídle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Nejen lidé dostávají po požití marihuany chuť na nezdravé pochutiny. Červi namočení do kanabinoidu dávají přednost kaloričtějším potravinám než obvykle, vyplynulo ze studie, o které informoval list The Guardian. Do budoucna by díky tomuto zjištění mohli být používáni k testování léků pro lidi.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Vědcům se podařilo simulovat účinky, jaké má konopí na lidi, u červů tím, že je namočili do kanabinoidu. Není jim zcela jasné, zda byly larvy zdrogované, ale projevovaly větší oblibu potravin s vyšší kalorickou hodnotou, stejně jako lidé, kteří po požití marihuany touží po nezdravém jídle.

Toto zjištění naznačuje, že konopí může zasahovat do důležitého mechanismu, který pomáhá regulovat chuť k jídlu.

Je známo, že kanabinoidy působí tak, že se vážou na bílkoviny v mozku, nervovém systému a dalších částech těla, které se nazývají kanabinoidní receptory. Pokud obsahují chemickou látku známou jako THC, mohou vyvolávat pocity uvolnění a spokojenosti. Za normálních okolností tyto receptory reagují na kanabinoidy, které jsou přirozeně přítomné v těle, známé jako endokanabinoidy. Endokanabinoidní systém hraje důležitou roli v oblasti stravování, úzkosti, učení a paměti, reprodukce a metabolismu.

K potravě se hrnuli

Pro účely studie vědci namočili červy do anandamidu, endokanabinoidu. Předpokládá se, že larvy i za běžných okolností považují vysoce kalorickou potravu za žádanější a aktivně ji vyhledávají. Po nasáknutí anandamidem se tato preference posílila, uvedli výzkumníci a dodali, že červi se k potravě hrnuli a zůstávali tam déle než obvykle.

Vědci uvedli, že studie naznačuje, že červi by mohli být využíváni při testování a screeningu léků, které se zaměřují na širokou škálu proteinů zapojených do kanabinoidní signalizace a metabolismu.

Hmyz k jídlu: Budoucnost, které věří i české firmy

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám