Hlavní obsah

Indická vesmírná observatoř dorazila na místo, odkud má pozorovat Slunce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Indická kosmická observatoř Áditja-L1 po čtyřech měsících dorazila na místo vzdálené asi 1,5 milionu kilometrů od Země, odkud má pozorovat Slunce. Oznámila to Indická organizace pro výzkum vesmíru (ISRO). Konečný manévr provedla družice v sobotu 6. ledna. Indie si tak připisuje další úspěch poté, co loni dokázala přistát se svým modulem v blízkosti jižního pólu Měsíce.

Foto: Reuters

Indická sonda Áditja-L1 vyfotila Zemi i Měsíc (snímek ze září 2023).

Článek

Sonda v sobotu zvládla poslední krok k tomu, aby zaujala místo na dráze kolem tzv. libračního bodu mezi Zemí a Sluncem, kde může díky vyrovnání gravitační a odstředivé síly obou vesmírných těles setrvat v podstatě libovolně dlouho.

  • Librační centrum (Lagrangeův bod) je bod v soustavě dvou těles rotujících kolem společného těžiště, kde se vyrovnávají gravitační a odstředivé síly. Taková oblast je proto vhodná k umístění stacionárních zařízení, jejichž polohu je možné udržet jen s minimálními nároky na pohonné látky.

Má toho využít k tomu, aby pomocí sedmi přístrojů, které má na palubě, získávala informace o sluneční atmosféře.

Vědcům to má pomoci lépe pochopit zákonitosti sluneční aktivity a jejího působení na Zemi.

K Měsíci odstartoval modul Peregrine, kmeni Navaho se to nezamlouvá

Věda a školy

Očekávaná životnost nejméně pět let

„Indická kosmická observatoř Áditja-L1 byla v sobotu okolo 11:30 SEČ navedena na tzv. halo oběžnou dráhu okolo Lagrangeova bodu L1 soustavy Slunce-Země,“ konstatoval na síti X specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze s tím, že doba jednoho oběhu bude 177 dní a 20,6 hodiny.

Podle něj je očekávaná životnost této vesmírné observatoře minimálně pět let.

Sluneční sonda Áditja-L1, pojmenovaná podle hinduistického boha Slunce, odstartovala začátkem září a po čtyřech obězích Země se vypravila na let ke svému cíli. Ten se nachází přibližně v jedné setině vzdálenosti mezi Zemí a Sluncem.

Družice hned po začátku své mise začala vysílat data včetně těch fotografických: mj. se jednalo i o pozoruhodný záběr Země s Měsícem nebo o „selfie“, jak tehdy upozornil např. server zpravodajské stanice BBC.

Indická kosmická loď vyfotila Zemi, Měsíc i sama sebe

Věda a školy

„Únikový systém zafungoval.“ Indie zvládla test pro vyslání lidské posádky do vesmíru

Věda a školy

Reklama

Související témata:
Sonda Áditja-L1

Související články

Výběr článků

Načítám