Hlavní obsah

Indie přestává kupovat od Moskvy zbraně, Rusko nestíhá dodávat náhradní díly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indie, jeden z největších světových dovozců zbraní, se snaží distancovat od Ruska, jehož schopnost dodávat munici a náhradní díly významně poznamenala válka na Ukrajině. Indičtí představitelé ale jednají opatrně, aby zabránili přílišnému sblížení Moskvy s Čínou.

Foto: Reuters

Indický premiér Narendra Módi

Článek

Hlavním důvodem indického rozhodnutí odklonit se v otázce vojenských zakázek od Moskvy je fakt, že Rusové v současnosti nejsou schopní dodávat náhradní díly a munici, protože je sami využívají ve válce na Ukrajině. O situaci informuje agentura Reuters.

Podle indického experta na Rusko letos nebude podepsána žádná významná vojenská smlouva. „S Ruskem pravděpodobně nepodepíšeme žádnou významnou vojenskou dohodu,“ řekl Nandan Unnikrishnan, expert z think- tanku Observer Research Foundation v Novém Dillí.

Ruský export zbraní se sice podle dalších nejmenovaných indických úředníků od počátku války stabilizoval, obavy ale rozptýleny nebyly. „Jak se válka na Ukrajině protahuje, vyvolává to otázky, zda nám Rusko bude schopno dodávat náhradní díly,“ řekl Swasti Rao, expert na Eurasii ze státního Institutu pro obranná studia a analýzy Manohara Parrikara.

Indie má s Ruskem specifické vztahy, říká česká velvyslankyně v Dillí

Zahraniční

Neschopnost Ruska dodávat munici a náhradní díly podle Raa zesiluje tlaky na diverzifikaci indické vojenské oblasti. Indie pokukuje nejen po amerických zbraních, ale i po francouzských, britských či španělských technologiích.

Neznamená to však, že se Indie hodlá od Ruska odstřihnout úplně. Úplné zastavení obchodu mezi Indií a Ruskem by totiž Moskvu posunulo blíže k Pekingu, jediné další velké ekonomice, se kterou obchoduje. Čína je hlavním geopolitickým rivalem Indie. „Nákupem zbraní si kupujete vliv,“ uvedl podle Reuters jeden z indických bezpečnostních úředníků ve výslužbě.

Obchod v oblasti energetiky a dalších oblastech by mohl pomoci ho udržet co nejdále od Číny, dodal Unnikrishnan.

Přibližování Indie a USA

Přestože Rusko veřejně vyzvalo Indii k posílení obranných vazeb, země se zaměřila spíš na domácí výrobu za využití západních technologií. V loňském roce Indie a Spojené státy podepsaly dohodu o tom, že společnost General Electric otevře v Indii novou linku na výrobu motorů pro pohon svých stíhacích letounů.

Indie a USA mají v současné době nejvřelejší vztahy v dějinách, spojuje je vzájemný odpor proti Číně a společný obchod. Indický premiér Nárendra Módí navštívil loni v červnu Bílý dům.

Americký prezident Joe Biden a Módí spolu tehdy jednali mezi čtyřma očima několik hodin. Konkrétním výsledkem je rozpracování řady obchodních dohod, zejména v oblasti obranného průmyslu, technologií či umělé inteligence.

Americko-indické vztahy jsou v současné době podle Michaela Kugelmana z amerického think-tanku The Wilson Centre, citovaného BBC, nejsilnější v historii.

USA a Indie se sbližují víc než kdy jindy. Jde o vzájemný obchod i společný odpor vůči Číně

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám