Hlavní obsah

V Indii vzniká centrum pro AI a robotiku nazvané po českém vědci Maříkovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V indickém městě Džajpur ve státě Rádžasthán vzniká centrum pro umělou inteligenci, robotiku a kybernetiku, které ponese jméno českého vědce Vladimíra Maříka. Součástí spolupráce by měly být výměny studentů a vědeckých pracovníků, ale také společné vědecké projekty. První z těchto projektů se zaměří na biomedicínu a robotiku pro průmysl. Profesor Mařík se do Indie vydal společně s dalšími akademickými pracovníky a vědci v rámci návštěvy premiéra Petra Fialy.

Foto: Lucie Mikolášková, ČTK

Profesor Vladimír Mařík v budoucím centru umělé inteligence, robotiky a kybernetiky, které nese jeho jméno. Základní kámen byl položen loni v březnu.

Článek

Vladimír Mařík je vědeckým ředitelem Českého institutu pro informatiku, robotiku a kybernetiku (CIIRC) a Indové ho požádali, aby jim pomohl vybudovat stejnou instituci při soukromé lékařské univerzitě NIMS (National Institute of Medical Sciences) v Džajpuru.

V březnu loňského roku byl položen základní kámen centra, letos v létě by mělo být dostavěno. Po jeho dovybavení a náboru zaměstnanců se koncem roku chystá oficiální otevření. Již pro letošek je plánována výměna výzkumníků na obou stranách.

Univerzita NIMS již spolupracuje s Vysokou školou chemicko-technologickou či s Českou zemědělskou univerzitou, během premiérovy návštěvy také dále rozšířila spolupráci s ČVUT, kde profesor Mařík dlouhodobě působí.

„My to vnímáme jako otvírání cesty české inženýrské komunity do Indie jako perspektivní velmoci, která technologicky a ekonomicky jde strašně dopředu. V oborech, jako je softwarové inženýrství a umělá inteligence, mají Indové velmi dobrý zvuk,“ řekl Mařík.

Indická vesmírná observatoř dorazila na místo, odkud má pozorovat Slunce

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám