Hlavní obsah

Galaxie či mlhovina. ESA zveřejnila novou řadu snímků od teleskopu Euclid

Paříž

Sonda Euclid, která má za úkol zmapovat vesmír a sesbírat data potřebná k možnému pochopení temné hmoty a temné energie, pořídila první řadu vědecky využitelných snímků. Oznámila to Evropská kosmická agentura (ESA), která záběry galaxií, mlhoviny a hvězd zveřejnila na svém webu.

Foto: ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, image processing by J.-C. Cuillandre (CEA Paris-Saclay), G. Anselmi

Obrázek ukazuje pět nově zveřejněných astronomických snímků z mise Euclid.

Článek

První snímky z výkonného teleskopu tvořícího hlavní část sondy ESA zveřejnila už loni v listopadu.

Nyní odhalené záběry jsou ale „vědecky využitelné“, řekl agentuře AFP astronom Jean-Charles Cuillandre z francouzského Komisariátu pro atomovou energii (CEA).

Co konkrétně teď ESA zveřejnila?

ESA zveřejnila první barevné snímky vesmíru z mise Euclid. Jsou mimořádně ostré

Věda a školy

50 tisíc systémů na záběru kupy galaxií

Euclid nově pořídil např. snímek zdánlivě nekonečně se třpytící kupy galaxií Abell 2390, která se nachází přibližně 2,7 miliardy světelných let od Země. Je na něm na 50 tisíc systémů, které se sondě podařilo zachytit za pouhé tři hodiny pozorování, uvádí ESA.

Na dalším snímku je zachyceno místo, kde se rodí hvězdy. Do nitra mlhoviny Messier 78 Euclid nahlédl pomocí infračervené kamery, odhalil dosud skryté oblasti vzniku hvězd a detekoval až 300 tisíc objektů. Vědcům to podle ESA pomůže pochopit dynamiku vzniku hvězd.

Teleskop kromě toho zachytil spirální galaxii NGC 6744, skupinu galaxií v souhvězdí Mečouna a kupu galaxií Abell 2764 spolu s jasnou hvězdou, která leží v naší galaxii.

Mise Euclid odstartovala loni 1. července. Její teleskop dokáže zachytit rozsáhlé výjevy v jediném snímku díky svému širokému záběru – na rozdíl od vesmírného dalekohledu Jamese Webba, který má zorné pole užší, ale dohlédne dále.

Na projektech Evropské kosmické agentury se podílejí desítky firem i vědců z Česka

Věda a školy

Sonda pojmenovaná po řeckém matematikovi Euklidovi má za úkol sestavit trojrozměrnou mapu kosmu, která má zahrnovat dvě miliardy galaxií a bude odpovídat jedné třetině nebeské klenby.

Odborníci doufají, že díky této mapě odhalí stopy po temné hmotě a temné energii. Tyto dva jevy jsou pro kosmologii záhadou, odhaduje se však, že mají zásadní vliv na celý vesmír – bez nich vědci totiž nedokážou vysvětlit, jak vesmír funguje.

Na exoplanetě je plyn naznačující život, nyní to má Webbův teleskop potvrdit

Věda a školy

Výběr článků

Načítám