Hlavní obsah

Falcon 9 vynesl na orbitu izraelský satelit. Tentokrát zadarmo

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soukromá americká společnost SpaceX miliardáře Elona Muska vypustila ve středu v 1:23 SELČ do kosmu svou raketu Falcon 9, která na oběžnou dráhu dopravila komunikační družici AMOS-17. Ta patří firmě Spacecom z Izraele, která provozuje „flotilu“ izraelských satelitů Amos.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start rakety Falcon 9 s komunikačním satelitemVideo: Reuters

 
Článek

Raketa odstartovala z Kennedyho vesmírného střediska na floridském mysu Canaveral po několika letošních odkladech – původně měla startovat už v květnu.

Mise přichází téměř tři roky poté, co 1. září 2016 zničila exploze na odpalovací rampě jiný izraelský komunikační satelit Spacecomu jménem AMOS-6, jak připomněl server Business Insider.

Nyní to ale vypadá dobře, společnost SpaceX totiž na svém Twitteru potvrdila, že satelit byl na svou orbitu zdárně umístěn.

Doprava zdarma jako odškodnění

Aktuální vynesení satelitu tak slouží jako náhrada nezdařené mise AMOS-6. Satelit AMOS-17 zhotovila a dodala společnost Boeing. Muskova firma SpaceX vynesla družici pro Izraelce zadarmo. Náklady jinak dosahují 161 milionů dolarů (3,7 miliardy Kč).

Falcon 9 ve středu odstartoval s již použitým prvním stupněm. Ten už tentokrát znovu nepřistával. Podařilo se ale zachránit aerodynamický kryt, jak oznámil Musk na Twitteru.

Aerodynamický kryt je dvoudílná skořápka z hliníkové voštiny a uhlíkového kompozitu o rozměrech 14 x 5 metrů tvořící špičku rakety Falcon 9. Účelem krytu je během startu chránit nesený náklad (družici) před akustickými a atmosférickými vlivy a zajišťovat aerodynamický tvar rakety.

Samotný satelit AMOS-17 bude podle agentury Reuters poskytovat internetové a komunikační připojení zejména v Africe. Služby má dodávat též na Středním i Dálném východě a také v Evropě.

Nosná raketa Falcon 9 v létě například dostala do kosmu rovněž nákladní loď Dragon (26. července), která měla dopravit zásoby na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

Den poté tam skutečně podle očekávání koráb Dragon úspěšně zakotvil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start rakety Falcon 9 se zásobovací lodí DragonVideo: Reuters

Reklama

Související články

Prototyp Muskovy Hvězdné lodi se již rýsuje

Hluboko v srdci průmyslové zóny vesmírného pobřeží americké Floridy se staví kosmická loď pro kolonizaci Marsu. Jde o prototyp meziplanetární lodi americké...

Výběr článků

Načítám