Hlavní obsah

Raketa Falcon Heavy nakonec zdárně odstartovala. Do vesmíru vynesla 24 družic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mys Canaveral (USA)
Aktualizováno

Z amerického Kennedyho vesmírného střediska na Floridě v úterý úspěšně odstartovala raketa Falcon Heavy soukromé americké společnosti SpaceX s nákladem 24 experimentálních satelitů. Raketa se podle agentury Reuters vydala do kosmu ve 2:30 místního času (8:30 SELČ), tím pádem o tři hodiny později, než se původně plánovalo. Mise ale neproběhla úplně bez chyby.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start rakety Falcon Heavy s 24 satelityVideo: Reuters

 
Článek

Jde o třetí cestu rakety Falcon Heavy, která je nejsilnějším nosičem současnosti. Společnost SpaceX vizionáře Elona Muska označila aktuální start za jeden z nejnáročnějších, o jaký se firma kdy pokusila. Nesla i náklad ministerstva obrany USA.

Pád centrálního stupně do oceánu

Společnost na Twitteru postupně uvádí informace o odpojování a „usazování“ satelitů do jejich oběžných drah – konkrétně na tři různé orbity – pomocí horního raketového stupně.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Start rakety Falcon Heavy s 24 satelity

Oba již dříve využité boční stupně rakety přistály na Přistávacích plochách 1 a 2 na floridském mysu Canaveral. Ovšem nový centrální stupeň takový úspěch nemá – na autonomní plošinu v Atlantiku jménem Of Course I Still Love You se podle portálu Space.com centrální část prvního stupně nestrefila a zřítila se do vody.

První dva lety

První testovací let nejsilnější nosné rakety provedla SpaceX loni v únoru. V nákladovém prostoru tehdy Falcon Heavy měla elektromobil Tesla Roadster, který pak obíhal po dráze kolem Slunce.

Letos v dubnu podnikla raketa Falcon Heavy svůj první komerční let. Na oběžnou dráhu vynesla saúdskoarabskou telekomunikační družici ArabSat 6A.

Návrat z ISS rovněž v úterý

Ve stejný den jako třetí start Falcon Heavy, tedy v úterý 25. června, přistál v kazašské stepi návratový modul lodi Sojuz, v němž se z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) zpět na Zemi vrátili Američanka Anne McClainová, Kanaďan David Saint-Jacques a Rus Oleg Kononěnko.

Tříčlenná skupina, která na oběžné dráze Země strávila 204 dní, podle amerického vesmírného úřadu NASA bezpečně přistála v 4:47 SELČ.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Návrat z ISSVideo: AP

Před odletem předal Kononěnko velení nad ISS svému ruskému kolegovi Alexeji Ovčininovi. Na ISS bude nyní měsíc jen tříčlenná posádka, kterou tvoří ještě Američané Nick Hague a Christina Kochová.

Ke stanici 20. července odletí Američan Andrew Morgan, Rus Alexandr Skvorcov a Ital Luca Parmitano.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám