Hlavní obsah

„Detektiv temného vesmíru“. Mise Euclid o víkendu odstartovala, sonda žije

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu 1. července v 17:12 SELČ odstartovala kosmická loď Euclid Evropské kosmické agentury (ESA). Cílem mise je pomocí výkonného teleskopu a dalších zařízení zmapovat vesmír, jeho vývoj a strukturu a poskytnout data nutná k pochopení dvou nejzáhadnějších vesmírných jevů: temné hmoty a temné energie. Na projektu se podílejí i Češi.

Z mysu Canaveral na Floridě úspěšně odstartovala kosmická loď EuclidVideo: Reuters

 
Článek

Euclid do kosmu vynesla raketa Falcon 9 společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska. Necelou hodinu po startu vyslal aparát první signál na Zemi. V řídicím středisku mise v Německu to podle agentury AP vyvolalo hlasité projevy nadšení.

„Detektiv temného vesmíru zahajuje svou misi. Euclid je na cestě k odhalení vesmírného tajemství temné hmoty a temné energie a řekne nám více o zvláštní minulosti a konečném osudu našeho vesmíru,“ uvedla ESA na Twitteru.

3D mapa třetiny nebeské oblohy

Dvoutunová sonda se vydala zhruba na měsíční cestu k tzv. druhému Langrangeově bodu (L2), který se nachází ve vzdálenosti asi 1,5 milionu km od Země. Odtud Euclid, pojmenovaný po řeckém matematikovi Euklidovi, sestaví trojrozměrnou mapu vesmíru, která má zahrnovat dvě miliardy galaxií a bude odpovídat jedné třetině nebeské oblohy.

Vědci zahajují misi na „skenování“ oblohy, chtějí pochopit temnou hmotu a energii

Věda a školy

Kosmická loď je rovněž vybavena přístroji určenými k měření intenzity a spektra infračerveného světla z daných galaxií způsobem, který přesně určí jejich vzdálenosti.

Odborníci doufají, že díky této mapě odhalí stopy po temné hmotě a temné energii. Tyto dva jevy jsou pro kosmologii záhadou, odhaduje se však, že mají zásadní vliv na celý vesmír - bez nich vědci totiž nedokážou vysvětlit, jak vesmír funguje.

Temná či skrytá hmota je označení hypotetické formy hmoty, jejíž existence by vysvětlovala nesrovnalosti mezi některými skutečně pozorovanými a vypočítanými hodnotami z modelů. O povaze chybějící hmoty existuje množství teorií. Většina se shoduje, že lze ve vesmíru pozorovat jen díky jejímu gravitačnímu vlivu na okolní objekty tvořené běžnou „svítící“ hmotou, ale neemituje elektromagnetické záření.

Mise Euclid v hodnotě 1,4 miliardy eur (asi 33 miliard Kč) je naplánována na šest let. Po několika testech by se první snímky měly k vědcům dostat na podzim.

Euclid je evropská mise s podílem amerického vesmírného úřadu NASA. Za projektem stojí konsorcium čítající přes 2000 vědců z 300 institucí ze 13 evropských států, USA, Kanady a Japonska, kteří se podíleli na vývoji přístrojů a budou se podílet i na analýzách dat.

Jak v pondělí informovalo ministerstvo školství, české firmy se na projektu podílely zakázkami za téměř 100 milionů korun, které byly financovány z příspěvku MŠMT do Vědeckého programu ESA.

Očima dalekohledů: NASA přináší úchvatné snímky galaxií a hvězd

Věda a školy

Poslední start rakety Ariane 5 byl odložen na neurčito

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám