Hlavní obsah

Do konce měsíce hodlá Virgin Galactic zahájit komerční lety do vesmíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Soukromá vesmírná společnost Virgin Galactic zahájí komerční lety do kosmu do konce tohoto měsíce. Firma Brita Richarda Bransona, který se jako první miliardář podíval do vesmíru, plánuje start letu s názvem Galactic 01 na období od 27. do 30. června.

Foto: Joe Skipper, Reuters

Miliardář Richard Branson

Článek

Cena letenky je podle páteční zprávy stanice BBC 450 tisíc dolarů (necelých 10 milionů Kč), společnost jich přitom prodala přes 800. Lety jsou navrženy tak, aby cestujícím na vrcholu stoupání poskytly výhled z vesmíru a umožnily jim na několik minut zažít stav beztíže.

Společnost Virgin Galactic uvedla, že první let bude vědeckovýzkumnou misí, při níž budou tři členové posádky z italského letectva a italské Národní rady pro výzkum provádět experiment v podmínkách mikrogravitace.

Druhý komerční let do vesmíru bude podle společnosti následovat začátkem srpna. Posléze plánuje podnikat let do vesmíru každý měsíc.

Virgin Galactic zahájil prodej lístků na lety do vesmíru. Cena takřka 10 milionů korun

Věda a školy

Raketový letoun Unity zpět v provozu

V 19leté historii společnosti, která musela překonat řadu nehod a technických problémů, se jedná o zásadní milník. Minulý měsíc se po téměř dvouleté přestávce vrátil do provozu raketový letoun společnosti Virgin Galactic, který se nazývá Unity.

Stroj se dvěma piloty a čtyřmi cestujícími na palubě vystoupal nad pouští v Novém Mexiku v USA až téměř k pomyslné hranici mezi zemskou atmosférou a kosmickým prostorem, zhruba 90 kilometrů nad povrch, a poté se snesl zpět dolů. Byl to poslední zkušební let před spuštěním dlouho očekávaných komerčních letů.

V pátek kolem 18:30 SELČ si navíc akcie Virgin Galactic připisovaly na newyorské burze přes 13 procent. Po oznámení o zahájení komerčních letů stouply před zahájením obchodování o více než 40 procent.

Bankrot Virgin Orbit

Jak jsme již informovali, na začátku dubna vyhlásila v USA bankrot společnost Virgin Orbit. Tato sesterská firma Virgin Galactic se zabývala vypouštěním komerčních satelitů.

První družice vypuštěné ze západní Evropy nedosáhly oběžné dráhy

Věda a školy

Virgin Orbit vyhlásila v USA bankrot

Věda a školy

V lednu se firmě nevydařila mise, jejímž cílem bylo vynést z Británie devět malých satelitů na nízkou oběžnou dráhu Země. Neúspěch byl pro firmu velkou ranou a prohloubil její finanční potíže.

Španělská raketa

Co se týká dalších zpráv ze světa kosmonautiky, tak nakonec už tuto sobotu mělo dojít ke druhému pokusu o start španělské výškové rakety Miura-1. Ta je sice zatím suborbitální, ale do dvou let by ji mohla následovat raketa schopná vynést až na oběžnou dráhu asi 500 kg nákladu. Raketu vyvinula španělská soukromá firma PLD Space.

Do dvou let na orbitě? Španělsko má ve středu otestovat novou raketu

Věda a školy

Pokus o start ze střediska Cedea v provincii Huelva v jihošpanělské Andalusii nejprve 31. května nevyšel kvůli tamním nepříznivým povětrnostním podmínkám. A nyní byla startovací operace podle listu El País automaticky přerušena kontrolním systémem.

„To, že systém zafungoval, je dobrá zpráva. Raději si na start počkat než sledovat vybuchující raketu,“ okomentoval to na Twitteru tuzemský odborník Michal Václavík z České kosmické kanceláře a pražského ČVUT.

Poslední start rakety Ariane 5 byl odložen na neurčito

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám