Hlavní obsah

DNA všude kolem nás. Vědci zkoumají složení ekosystému pomocí genetických stop v ovzduší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díky stanicím na monitorování kvality ovzduší mohou vědci zjistit, jaké druhy rostlin a zvířat žijí v místním ekosystému. Spolu se ztrátou srsti, peří, šupin nebo pylu v přírodě po sobě organismy totiž zanechávají také genetickou stopu, která je přístroji čitelná. O projektu, který probíhá v Británii, informovala tento týden agentura AP.

Z DNA nasáté do vzduchových filtrů lze zjistit, co se v okolí vyskytuje za rostliny a zvířata.Video: AP

 
Článek

„Naše metoda by mohla pomoci vyřešit záludnou výzvu udržet si přehled o biologické rozmanitosti,“ věří autoři studie citovaní ve vědeckém časopisu Current Biology.

Jak zvířata a rostliny procházejí svými životními cykly, zanechávají v prostředí vlastně své malé pozůstatky – šupiny, srst, peří, pyl –, které nesou jejich genetický podpis.

Nová zjištění naznačují, že údaje o biologické rozmanitosti byly shromažďovány „v masivním měřítku doslova po celá desetiletí – a nikdo si toho nevšiml“, uvedla podle AP hlavní autorka studie Elizabeth Clareová, bioložka z kanadské York University.

Téměř polovině ekosystémů v USA hrozí kolaps, varuje studie

Věda a školy

Na výzkum se badatelé zaměřili na dvou místech ve Spojeném království, ve venkovské oblasti jižně od Edinburghu a v královském parku Bushy Park na okraji Londýna. Zvířata se zde totiž pohybují volně a nachází se zde také Národní fyzikální laboratoř, která spravuje síť monitorování kvality ovzduší v zemi.

K pozorování vědci používají filtr, na kterém se usazují částice vzduchu. To je podle vědce Jamese Allertona z britské National Physical Laboratory, který se podílel na studii organismů v ekosystémech, ideální prostředek k zachycení i zvířecí DNA.

Obří pás mořských řas v Atlantiku může zahltit floridské pláže

Věda a školy

Výzkumem genetiky zvířat v přírodě se už roky zabývá také zmíněná vědkyně Clareová. Ve spolupráci s Allertonem a dalšími odborníky má nyní k dispozici vhodné nástroje.

Lidská DNA

Systém filtrování popisuje Allerton jako shromáždění buněčného materiálu, který zvířata zanechávají v přírodě. „Můžete si představit ptáky, které létají a máváním kolem sebe materiál pohazují,“ vysvětlil vědec.

Jak vzdálené vzorky mohou filtry zachytit, to zatím zůstává nejasné – podle Allertona může jít o stovky metrů až kilometr. Na dostupnost materiálu má vliv také počasí, např. větrné podmínky.

Úbytek živočichů narůstá ve větším měřítku, než se čekalo

Věda a školy

Podle vědců je ve vzduchu přítomna také lidská DNA, to ale k výzkumným účelům příslušné studie neslouží – experti se naopak snaží při shromažďování dat různé „lidské signály“ ignorovat. „Že tu jsou lidé, to víme,“ glosovala Clareová.

Obecně se podle ní její tým snaží nacházet stále lepší a lepší nástroje, jak genetický materiál zachytit. „Jsou to bezplatné informace, které se můžeme pokusit využít pro ochranu přírody,“ dodala.

Podobné projekty vznikají třeba v Dánsku nebo ve Švýcarsku. Britští vědci proto nabádají výzkumníky i z jiných zemí, aby použité filtry k monitorování ovzduší bezpečně uložili, případně jim materiál poslali k dalším pozorováním.

Nejstarší DNA odhaluje dva miliony let starý ztracený svět. V Arktidě bylo teplo

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám