Hlavní obsah

Ve sporu Biologického centra AV ČR a ministerstva o les dal soud za pravdu vědcům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Biologické centrum Akademie věd ČR se sídlem v Českých Budějovicích uspělo u soudu ve sporu o způsob hospodaření ve vlastním lese na jižní Moravě. Vědci chtějí na pozemku hospodařit způsobem blízkým přírodě, po třech letech snah ale nezískali souhlas úřadů. Krajský soud v Brně koncem ledna zamítavé rozhodnutí zrušil a věc vrátil ministerstvu zemědělství k dalšímu řízení.

Foto: Lukáš Čížek, BC AV ČR

Na ilustračním snímku z roku 2020 vědečtí pracovníci Entomologického ústavu Biologického centra AV ČR při monitoringu nového pozemku

Článek

O verdiktu soudu v úterý biologické centrum informovalo v tiskové zprávě.

Pozemek, který bude součástí největší moravské ptačí rezervace, Ptačího parku Kosteliska, koupilo Biologické centrum AV ČR na začátku roku 2020. Na pozemku zarostlém hlavně náletovými i nepůvodními stromy chtěla vědecká instituce hospodařit šetrnými způsoby blízkými přírodě s cílem podpořit rozvoj biodiverzity.

Podle soudu není podstatné, jak les v dané chvíli vypadá, ale k jakému stavu bude upravován. Není důležitý stav na startu, ale v cíli
Dušan Utinek, poradce v oblasti lesnictví

Podali proto žádost o změnu kategorie lesa z lesa hospodářského, sloužícího zejména produkci dříví, na les zvláštního určení, který má sloužit především ochraně a obnově biodiverzity.

Vědci vytvoří vlastníkům lesa manuál

Věda a školy

Lesy, které měly tradici stovky let

„My tam chceme vytvořit lesy, které měly téměř v celé Evropě dlouhou tradici po stovky let, ale z krajiny už téměř zmizely,“ popsal záměr vedoucí Oddělení biodiverzity a ochrany přírody Biologického centra AV ČR Lukáš Čížek.

Na pozemku chtějí odborníci vysázet řídký les, složený z vrb a dubů, které by pravidelně ořezávali. Navíc by se tam v budoucnu pásl dobytek.

„Takový biotop a způsob hospodaření nejlépe vyhovuje mnoha druhům ohroženého hmyzu a ptákům, ale i dalším druhům živočichů a rostlin,“ zmínil Čížek.

Češi se podíleli na objevu vzácných protilátek, které blokují všechny varianty koronaviru

Věda a školy

Žádost o změnu kategorie lesa ale zamítl Krajský úřad Jihomoravského kraje a ministerstvo zemědělství zamítavý postoj potvrdilo. Biologické centrum se proto obrátilo na soud, který lednovým rozsudkem potvrdil, že vlastník lesa má právo určit, k jakému cílovému stavu porost povede.

Proč vlastně nebyl pozemek zařazen do kategorie lesa zvláštního určení? Citace z rozsudku z části Obsah žaloby:
...správní orgány uvedly, že pozemek má malý význam pro zachování biologické různorodosti, neboť není součástí územního systému ekologické stability, území NATURA 2000 ani genovou základnou či uznaným genetickým zdrojem lesních dřevin.
...v současné době je v lese nízká biodiverzita. Není tak zřejmé, proč by se mělo jednat o les potřebný pro zachování biologické různorodosti. Úvaha, že ke kategorizaci postačuje, aby ke zvýšení biodiverzity došlo v budoucnu, odporuje § 6 lesního zákona. Nelze odhadovat, jak se biodiverzita v lese bude vyvíjet.

„Podle soudu není podstatné, jak les v dané chvíli vypadá, ale k jakému stavu bude upravován. Není důležitý stav na startu, ale v cíli,“ uvedl k rozsudku odborný lesní hospodář a poradce v oblasti lesnictví Dušan Utinek.

Povolení ale stále nemají

Na koupeném pozemku je podle zástupců Akademie věd v současné době les, který nemá příliš velkou hodnotu hospodářskou ani přírodní, rostou tu převážně náletové i nepůvodní stromy.

Přestože soudní spor vědci vyhráli, povolení pro své plány ještě nemají. Soud totiž zrušil zamítavé rozhodnutí ministerstva zemědělství a věc mu vrátil k dalšímu řízení. V něm bude resort vázaný právním názorem vysloveným v rozsudku.

NSS: Ministerstvo nemůže bránit vzniku soukromých škol jen proto, že ve státních je místo

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám