Hlavní obsah

Další nabídka Česku na vesmírný let určitě přijde, Svoboda je na něj připravený

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Česko možná ještě letos dostane další nabídku na vyslání svého zástupce do vesmíru. Například americká společnost Axiom Space, která v lednu vyslala na oběžnou dráhu Země misi Axiom 3, připravuje další dvě mise. Novinkám to řekl bojový pilot a záložní astronaut Evropské vesmírné agentury (ESA) major Aleš Svoboda.

Bojový pilot Armády ČR a záložní astronaut ESA k letu zástupce Česka do vesmíruVideo: Vladimír Klepáč, Novinky

 
Článek

Svoboda zdůraznil, že ČR již bude na další nabídku o něco lépe připravena, než tomu bylo loni v prosinci. Tehdy česká vláda nabídku letu odmítla.

Už se dělají kroky, aby naše mise měla reálnější tvar
Aleš Svoboda, bojový pilot Armády ČR a záložní astronaut ESA

„Už se dělají kroky, aby naše mise měla reálnější tvar. Je téměř jisté, že nabídky na let se budou opakovat a možná jich bude ještě více, protože těch hráčů, kteří se zabývají lidským průzkumem vesmíru, je více,“ konstatoval Svoboda.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Záložní astronaut ESA Aleš Svoboda (uprostřed) minulý týden při otevření brněnské vesmírné expozice Space Mission

Podle něj je pro vyslání českého zástupce do vesmíru důležitá nejen politická podpora, ale i shoda na důležitosti této mise mezi vědci a firmami.

Není to jen výlet, přínos cest do vesmíru je obrovský, řekl k neúspěchu s misí český astronaut

Domácí

Shoda mezi vědci i firmami

Posunem ve věci je seminář k vesmírnému projektu, který v únoru uspořádalo ministerstvo dopravy. To let zastřešuje. Sešli se na něm zástupci přibližně 90 vědeckých institucí i firem podnikajících v kosmickém průmyslu. V Česku jich v současnosti výrazně přibývá.

„Shoda na tom, že let našeho astronauta má smysl, je jasná a plošná. Ministerstvo již shromažďuje vědecké projekty, do nichž bychom mohli astronauta přímo ve vesmíru zapojit. Posun ve věci tedy je, jen to chce nepolevovat,“ uvedl ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek.

Astronauti ze soukromé mise Ax-3 se vrátili z ISS, přistáli v oceánu

Věda a školy

Podmínkou pro let majora Svobody bylo zaplacení 60 milionů dolarů (1,35 miliardy korun). Dušek je přesvědčený o tom, že se investice do letu vrátí. „Let našeho astronauta udělá nejen pro špičkovou vědu, ale i vzdělávání tisíckrát více než nějaké rádoby vtipné reklamy. Peníze investované do letu se nám bezesporu vrátí, a to mnohonásobně,“ zdůraznil ředitel hvězdárny.

Připomněl, že Česko je průmyslová země a ke kosmonautice má blízko. Let Svobody by logicky navázal na vesmírnou misi kosmonauta Vladimíra Remka z roku 1978.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Záložní astronaut ESA Aleš Svoboda s fanoušky v nově otevřené brněnské vesmírné expozici Space Mission

Česko má co nabídnout

Svoboda se po prosincovém zamítnutí svého letu netajil zklamáním nad rozhodnutím vlády i tím, že by se pro misi mělo dělat více. Finančně by se na jeho letu mohl spolupodílet i soukromý sektor, mj. zastoupený kosmickými firmami z Česka, které dnes nedodávají pro vesmírné mise pouhé technické komponenty, ale rovnou třeba i kompletní minisatelity.

Obří raketová sestava Super Heavy Starship odstartovala. O loď však Muskova firma přišla

Věda a školy

Záložní astronaut ESA v této souvislosti připomněl, že ministerstvo dopravy je ve vesmírných projektech úspěšné. Dokladem toho je, že jeho kosmický odbor před časem zajistil financování dvou českých družic za 60 milionů eur (cca 1,5 mld. korun), což je cena letu astronauta.

„Zapojení Česka do výzkumu vesmíru vysláním astronauta je pro naši vědu a průmysl klíčové. Naprosto přirozeně jen navazuje na to, co se tady v oblasti letectví a kosmonautiky v uplynulých desetiletích událo. Česko má v této oblasti co nabídnout,“ doplnil Svoboda.

Brno centrem česko-slovenského kosmického průmyslu. Vyrábí nanosatelity, dalekohled i družici

Věda a školy

Reklama

Související články

Armáda už shání piloty pro F-35

České vojenské letectvo dostane první stíhačky F-35 za pět let, ale už teď musí začít připravovat piloty a techniky na přechod na americké stroje. Výchova...

Výběr článků

Načítám