Hlavní obsah

Dobývání vesmíru krok za krokem. Brněnská výstava ukazuje originální exponáty NASA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nová výstava a zábavně-vzdělávací park v jednom na brněnském výstavišti bere malé i velké zájemce na misi do kosmu. Na prostoru 3,5 tisíce metrů čtverečních se nachází přes dvě stovky exponátů. Řada z nich jsou originály zapůjčené z NASA, které se skutečně do vesmíru podívaly. Na otevření výstavy Space Mission ve čtvrtek 15. března natáčela i kamera Novinek.

Otevření parku Space MissionVideo: Michaela Bartošová, Novinky

 
Článek

Expozice je putovní, do Česka přijela z Barcelony a poté zamíří do Asie. Určená je jak dospělým fanouškům kosmonautiky, tak dětem a školním skupinám. Přístupná je až do 1. září.

„Výstava je koncipována od těch prvních kroků do kosmu přes misi na Měsíc až k současným letům a plánovaným letům na Měsíc nebo na Mars,“ přibližuje Květa Havelková, která má obsah akce na starosti.

Velkorysý prostor haly je nabitý exponáty, o rozmanitost není nouze – od archivních videozáznamů a fotek přes původní skafandry, historické i moderní, po prototypy kosmických lodí a lunárních vozidel. Doplňují je kameny pocházející z Marsu či meteority.

Foto: Novinky

Záběr z parku Space Mission

Návštěvníci se mohou projít třeba orbitálním komplexem Mir, na jehož palubě se do roku 2001 vystřídalo 104 mužů a žen, nakouknout do velitelské kabiny kosmické lodi Apollo nebo si udělat představu, jak to vypadalo v raketoplánu Columbia zničeném v roce 2003 po jeho 28. misi.

„Ve vesmíru se nachází minulost lidstva, ale možná i budoucnost. My tady ukazujeme nejenom pilotované kosmické lety, ale máme tady exponáty obou teleskopů, Jamese Webba a Hubbleův, a ukazujeme tak, že naše galaxie není ve vesmíru zdaleka jediná. Možná si tady lidé začnou klást otázky, jestli jsme ve vesmíru sami a kam ta naše galaxie směřuje,“ přála by si Havelková.

Astronautem snadno a rychle. Úniková hra ve virtuální realitě ukazuje, jak se žije na vesmírné stanici

Věda a školy

Kus kosmické historie

„Mně se líbí, že je tu spousta exponátů z muzea Cosmosphere, kam NASA dává reálné objekty, které letěly do vesmíru. Už je dál nepotřebuje k dalšímu zkoumání a ostatní muzea a výstavy si je můžou půjčovat,“ říká Novinkám armádní pilot Aleš Svoboda, jenž je zároveň členem záložního týmu astronautů Evropské kosmické agentury.

Foto: Novinky

Kapsle Mercury Friendship 7

Z exponátů ho nejvíc zaujal ten, který se nachází hned v prvním sále. „Tohle je Mercury Friendship 7, je to kapsle z prvního amerického programu pilotovaných kosmických letů, kdy se první američtí astronauti dostali do vesmíru a na oběžnou dráhu,“ přibližuje Svoboda.

Ředitel pořádající agentury vyzdvihuje o mnoho menší exponát pocházející z mise Apollo 13. „Máme tady originální kameru, jedinou na světě, která se vrátila. Američtí astronauti přiváželi zpátky jen filmy z nich. Jediná mise Apollo 13, tím, že nepřistála, se vrátila i s kamerou a s unikátními záběry,“ vysvětlil Viliam Ďuriš z JVS Group.

Foto: Novinky

Kamera z mise Apollo 13

„A tento exponát je asi úplně to nejvzácnější, co na celé výstavě Space Mission máme,“ ukazuje Havelková na ne zase tak nápadný předmět, který má však velkou hodnotu. Jde o trysku motoru F-1 rakety Saturn V, která nesla americké mise Apollo na Měsíc. Je to poprvé, co opustila hranice USA.

„Když si člověk představí, jakým teplotám, tlakům a namáháním musela být ta konstrukce vystavena, pak strávila několik desítek let na dně moře, pak byla vylovena, rekonstruována, tak je to skutečně cenný kus kosmické historie,“ komentuje artefakt popularizátor kosmonautiky a odborný poradce výstavy Dušan Majer.

Foto: Novinky

Tryska motoru rakety Saturn V

Brno centrem česko-slovenského kosmického průmyslu. Vyrábí nanosatelity, dalekohled i družici

Věda a školy

Jako při výcviku

Závěrečná část parku nazvaná Space Camp slouží jako „výcvikové středisko“ plné virtuální reality a leteckých trenažerů.

„Máme tady i jeden exponát, který zkouší opravdoví astronauti. Je to gyroskop, takové zvláštní kosmické křeslo, do kterého vás připoutají a pak vás v něm točí na všechny strany, tak jak se můžou točit astronauti, když prožívají stav beztíže,“ popisuje Havelková stroj určený pro odvážné, co se nebojí být vzhůru nohama.

Foto: Novinky

Gyroskop

Sám pilot Svoboda je důkazem, že se i Češi mohou podílet na kosmických aktivitách a možná se jednou podívat „tam nahoru“.

„Kdybyste mi tuto otázku ale položili před patnácti lety, tak bych řekl: ‚Nemůžete být astronauty, museli byste si to zaplatit a mít štěstí.‘ Dnes jsme právoplatným a aktivním členem Evropské kosmické agentury a jiných evropských programů, vesmír se u nás tak dělat dá,“ potvrzuje popularizátor vědy a kosmonautiky Jan Spratek z pražské Hvězdárny a planetária.

„Máme velmi podobné možnosti, jako mají světoví giganti. U nás se staví kusy raketových nosičů nebo satelity na nejvyšší možné úrovni,“ dodává na závěr.

Foto: Novinky

Část parku nazvaná Space Camp

Obří raketová sestava Super Heavy Starship odstartovala. O loď však Muskova firma přišla

Věda a školy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Veletrhy Brno

Reklama

Výběr článků

Načítám