Hlavní obsah

Stíhačky F-35 jsou pro Česko správnou volbou, říká bojový pilot Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nákupem 24 stíhaček páté generace F-35 pro armádu získá Česko tu nejlepší technologii dostupnou na trhu. Zkušenosti s ní mají i jeho partneři ze zemí NATO. Ve vzdušných bitvách by F-35 mohly pro piloty znamenat technologickou převahu a větší šanci na přežití. Novinkám to řekl bojový pilot, člen projektového týmu F-35 a zároveň astronaut ESA Aleš Svoboda.

Foto: archiv Aleše Svobody

Aleš Svoboda v kokpitu F-35 v neutajované části výcvikového zařízení. Uveřejněno se svolením U.S. Air Force.

Článek

„Pilotovi dává tento stroj obrovskou informační převahu. Aby si to čtenář lépe představil; letoun F-35 je na nebi obtížně detekovatelný díky technologii stealth,“ vysvětlil Svoboda.

„Navíc nejrůznější čidla stíhačky zajišťují, že má pilot perfektní přehled o situaci ve svém okolí, což může být, zvláště v evropském regionu, zásadní výhodou ve srovnání s protivníkem,“ dodal.

Letoun na špičkové úrovni

Připomněl, že rozdíl mezi švédskými stroji JAS-39 Gripen, které česká armáda využívá nyní, a americkými stroji F-35 je zásadní.

Gripeny jsou bojové letouny čtvrté a F-35 páté, tedy technologicky vyspělejší generace. Nové stroje díky své jasné technologické převaze umožní bojovým pilotům plnit technicky náročné úkoly i s menším počtem letounů než dosud.

Pilotovi dává tento stroj obrovskou informační převahu.
mjr. Aleš Svoboda, bojový pilot AČR a záložní astronaut ESA

Svoboda připomněl, že čeští vojenští piloti viděli stíhačky F-35 v akci na společných cvičeních NATO, kde s jejich piloty plnili společné úkoly. Příkladem je loňské cvičení Arctic Challenge Exercise v Norsku, kde dvakrát denně cvičili spolu s Nory létajícími na F-35.

„Do stíhaček nás nikdo s ohledem na bezpečnost nepustil. My si ale tyto stroje nepotřebujeme hladit na zemi. Musíme znát jejich bojové možnosti a ty nyní známe,“ vysvětlil Svoboda.

„Česko vstupuje do nové éry.“ Černochová podepsala smlouvu na nákup F-35

Domácí

Od minulého léta pracuje na velitelství vzdušných sil Armády ČR jako člen projektového týmu F-35, jehož úkolem bylo vyjádřit se pro vládu k připravovanému nákupu strojů F-35. 

Vojenští odborníci na základě mnoha analýz tuto transakci doporučili.

Svoboda po cvičení v Norsku navštívil s armádními kolegy výrobce F-35 v americkém Texasu, kde měli možnost létat na taktických simulátorech, tedy jinými slovy si otestovat na zemi kokpit stroje.

Simulátor F-35 si již zkusil

„Nebyl to sice klasický výcvik, ale určitě nám i tato zkušenost dala lepší vhled do celé problematiky. Bylo to ve fázi, kdy se připravovalo stanovisko k nákupu pro vládu. F-35 jsou pro českou armádu co do technických možností správnou volbou,“ doplnil Svoboda.

Nebude komentovat diskuse o tom, zda si ČR může nákup stíhaček za 150 miliard korun od amerického výrobce Lockheed Martin dovolit. Ohradilo se proti němu ANO a SPD.

Pavel: Prvních 12 letounů F-35 pro Česko vznikne v italském závodě Cameri

Evropa

„Úkolem nás vojáků bylo zpracovat odborné stanovisko, což jsme učinili. Kde má stát priority ve financích, to neřešíme,“ dodal pilot.

Připomněl, že Česko se zavázalo dávat každoročně dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) na obranu. Nákupem stíhaček to prý nepřekročí.

Letouny F-35 nahradí 14 pronajatých švédských stíhaček JAS-39 Gripen a do budoucna i 24 letounů L-159. První stíhačky F-35 mají být hotové v roce 2029, čeští piloti na nich zahájí výcvik v USA.

Český astronaut do vesmíru nepoletí. Nejsou peníze

Věda a školy

Český astronaut, kterému zamítli let do vesmíru, se utkal s deseti muži při testování stresu

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám