Hlavní obsah

Obří raketová sestava Super Heavy Starship odstartovala. O loď však Muskova firma přišla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americká soukromá společnost SpaceX ve čtvrtek provedla třetí testovací let nově vyvíjené kosmické lodi Starship a nosného stupně Super Heavy. Předchozí dva pokusy, loni v dubnu a v listopadu, skončily nedlouho po startu explozemi. Čtvrteční start nakonec po několika dílčích odkladech proběhl ve 14:25 SEČ, pouhých 25 minut před uzavřením startovního okna. Nakonec ale firma o loď a zřejmě i raketu přišla.

Živě: Třetí integrovaný testovací let kosmické lodi Starship s nosným stupněm Super HeavyVideo: Reuters

 
Článek

SpaceX, firma miliardáře Elona Muska, získala povolení ke startu od amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA). Největší raketový systém se vznesl z odpalovací rampy na raketové střelnici Starbase u texaského města Boca Chica.

Počasí bylo pro aktuální start „ze 70 procent příznivé“. Původně se počítalo se vzletem ve 13:00 SEČ, poté byl odložen na 13:30, následně na 14:02, 14:10 a nakonec na 14:25. A tento čas vyšel.

Loď Starship se zdárně oddělila od raketového nosiče Super Heavy, který se vrátil blíže k pevnině a podle informací od SpaceX měl řízeně dopadnout do vod Mexického zálivu. Jenže zřejmě se raketa ztratila.

Plán třetího testovacího letu se lišil od předchozích pokusů. Trajektorie Starshipu tentokrát mířila k dopadu do Indického oceánu – tedy již po méně než půl oběhu Země – zatímco při předchozích pokusech měla let ukončit u Havajských ostrovů.

Ztráta signálu i plavidla

Dopad Starshipu do vod Indického oceánu se očekával 64 minut po startu. Nicméně necelých 50 minut po startu byl signál z lodě ztracen.

Exploze osm minut po startu. Druhý testovací let Muskovy rakety Starship nevyšel

Věda a školy

„Loď by už touto dobou měla být v oceánu. Jelikož se nepodařilo znovu navázat spojení, nejspíš došlo k jejímu selhání během návratu atmosférou,“ napsal v 15:32 web ElonX.

A v tu chvíli potvrdila i sama firma, že přišla o kosmickou loď Starship. Stalo se tak zhruba 50 minut po startu při návratu k Zemi, uvedli komentátoři v živém přenosu.

„Test je u konce. Raketa Super Heavy pracovala výborně. Finální fáze simulovaného přistání sice postihly problémy s motory, ale oproti předešlým dvěma letům je to skvělý výsledek. Starship si vedla také dobře. Oddělení bylo na první pohled nominální. V průběhu letu však bylo vidět také několik kusů, které ze Starship odpadly. Po vstupu do hustších vrstev atmosféry došlo k jejímu rozpadu. Přesto lze testovací let označit za velmi úspěšný a za posun kupředu,“ shrnul na síti X specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a pražského ČVUT.

Během přeletové fáze se mělo také testovat otevírání dveří nákladového prostoru, přečerpávání pohonných látek mezi nádržemi v podmínkách blízkých mikrogravitaci (zde např. SpaceX už potvrdila úspěch) nebo tzv. deorbitační zážeh (zážeh motorů byl přeskočen), jak upozornil internetový časopis Kosmonautix.

Jednalo se každopádně o tzv. transatmosférický let, nikoli o cestu na oběžnou dráhu.

Foto: Reuters

Starship krátce před startem

Zatím bez posádky

Systém tvoří obrovská nosná raketa Super Heavy a druhý stupeň kosmická loď Starship. Systém dohromady měří 120 metrů a je tak dosud největším postaveným systémem svého druhu.

Jedná se také o nejvýkonnější kosmický dopravní systém – nosič pohání 33 raketových motorů Raptor, kosmickou loď šest.

Astronauti NASA otestovali výtah, který je má z kosmické lodě snést na povrch Měsíce

Věda a školy

Testovací lety jsou zatím v plánu bez posádky, podle SpaceX má ale plavidlo do budoucna unést až 100 lidí, případně velké množství nákladu a vybavení.

Společnost navrhla systém tak, aby byl plně opakovaně použitelný, a doufá, že jej bude využívat pro průzkum hlubokého vesmíru, zejména pro cesty na Mars.

Na úspěšné testy se spoléhá i americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), který si Starship vybral pro přistání svých astronautů na Měsíci. Tuto fázi programu Artemis plánuje NASA po odkladu na rok 2026.

SpaceX ovšem musí nejprve dokázat, že se toto její plavidlo dokáže vůbec dostat na zemskou orbitu, připomněl portál Space.com.

Foto: Profimedia.cz

Sestava Super Heavy Starship před startem

NASA odložila mise Artemis. Na lunárním povrchu lidé stanou nejdříve v roce 2026

Věda a školy

Reklama

Související témata:
Nosná raketa Super Heavy

Výběr článků

Načítám