Hlavní obsah

Čína zveřejnila trasu, kterou její rover urazil na Marsu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská národní kosmická agentura (CNSA) v pátek 23. července zveřejnila, přesně rok po startu první čínské marsovské sondy Tchien-wen 1 ze Země, záběry trasy, kterou její vozítko v rámci této mise na rudé planetě urazilo. Rover Ču-žung na Marsu přistál v polovině května a dosud zdolal vzdálenost kolem 585 metrů, sdělila s odkazem na čínské zdroje agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čína zveřejnila trasu, kterou její rover urazil na MarsuVideo: Reuters

 
Článek

Zveřejněná mapa (na videu výše) ukazuje, že od zahájení svých operací se marsovský robotický průzkumník přesunul od místa přistání směrem na jih.

Během putování jeho palubní kamery zachytily snímky povrchu, aparát rovněž analyzoval horniny a třeba i písečnou dunu, kterou vytvořily tamní větrné procesy.

Mise Tchien-wen 1 se skládá ze zmíněného roveru, přistávacího modulu a tzv. orbiteru, který nadále kolem Marsu, aktuálně asi 378 milionů kilometrů od nás, obíhá. Podle CNSA přístroje fungují správně.

Čína zveřejnila nové snímky se svým vozítkem na Marsu. Pořídila je samostatná kamera

Věda a školy

Robotické vozítko Ču-žung již v květnu úspěšně opustilo přistávací modul a poprvé vyjelo na povrch Marsu. Čína se stala teprve druhou zemí po Spojených státech, které se podařilo na povrch této planety dopravit aparát, jenž by následně v pořádku fungoval. Je to zároveň poprvé, co některá země během první mise k Marsu dokázala na jeho oběžnou dráhu umístit družici a zároveň úspěšně přistát na povrchu s výzkumným vozítkem, připomíná Reuters.

Na Marsu přistál čínský modul s vozítkem

Zahraniční

Čínský rover operuje v oblasti Utopia Planitia, tedy na planině na severní polokouli, která je podle dosavadních průzkumů zřejmě pokrytá lávou a možná i permafrostem (trvale zmrzlou půdou). V této oblasti v roce 1976 přistála americká sonda Viking 2.

Americké vozítko bude sbírat vzorky

Ču-žung je s výškou 1,85 metru výrazně menší než americký rover Perseverance, který zkoumá marsovský povrch i pomocí malinkého vrtulníku Ingenuity.

Vrtulníček Ingenuity nadále vesele poletuje po Marsu

Věda a školy

Americký vesmírný úřad NASA očekává, že jeho rover shromáždí své první vzorky už v létě – pro návrat na Zemi v roce 2031, připomíná agentura AP.

Perseverance se již na odběr připravuje, dojde k němu brzy a potrvá zhruba 11 dní.

Sonda InSight se na Marsu potýká s prachem. Mise předčasně skončit nemusí

Věda a školy

Na Marsu teď fungují tři americké mise - modul InSight a rovery Curiosity a zmíněný nejnovější Perseverance.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám