Hlavní obsah

Další bolid tentokrát prozářil oblohu na Brněnsku, zachytila ho kamera v autě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Den po úterním úkazu, jasném bolidu, si pro nás nebe nad Českem připravilo další takový astronomický úkaz. Ozval se čtenář, že se mu ve středu vpodvečer podařilo kamerou v autě natočit padající předmět na obloze. Video bylo podle jeho sdělení pořízeno při průjezdu Slavkovem u Brna. Že šlo opět o bolid, Novinkám potvrdili zástupci Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Oblohu na Brněnsku rozzářil meteor Video: Michal Černý

 
Článek

Čas na záznamu (17:28 hodin) je podle čtenáře a autora videa Michala Černého o hodinu pozadu. Novinkám jej poskytl s dotazy, jaký typ tělesa to mohl být a zda slyšitelný „třesk” znamenal vstup tělesa do atmosféry.

„Jednoznačně se jednalo o bolid (velmi jasný meteor), tedy vstup tělesa meziplanetární hmoty do atmosféry Země. Velikost tělesa mohla být odhadem cca 20 cm,” odpověděl jemu i Novinkám tiskový tajemník astronomického ústavu Pavel Suchan.

Spící Kanaďance přistál na polštář meteorit

Koktejl

„Třesk se vztahoval k rozpadu tělesa – to je ten záblesk v průběhu svícení, tehdy se těleso začalo rozpadat – a bylo to, podobně jako u bouřky doprovázeno třeskem, který bývá slyšet i na kilometry daleko,” vysvětlil astronom.

Těleso podle něj s největší pravděpodobností v atmosféře zcela shořelo.

Pády meteoritů jen zřídka

Podobný bolid se odehrál i o den dříve před půlnocí. V úterý pozdě večer tuzemskou oblohu taktéž rozsvítil meteor, přičemž jev se podařilo z auta zachytit reportérovi agentury Aktu.cz, když jel v okolí Toužetína, poblíž Panenského Týnce na Lounsku.

Noční oblohou nad Českem prosvištěl jasný bolid, řidič ho natočil

Věda a školy

Podle Jiřího Borovičky z Oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu AV ČR bylo ale i tehdy jasné, že z něj nespadlo na zemský povrch také nic.

Bolid je optickým úkazem v atmosféře a neznamená nutně pád úlomků meteoritů na zemský povrch. „Naopak, u drtivé většiny bolidů je tomu tak, že to těleso shoří a nedopadne na povrch,“ uzavřel Suchan.

Astronomové zaznamenali další jasný meteor. Zářil nad Šumavou, dopadl v Rakousku

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám