Hlavní obsah

Čínská vesmírná stanice se zřítí na Zemi během několika dní

Novinky,

První čínská experimentální družice Tchien-kung 1 (Nebeský palác) má dopadnout na Zemi a většinově shořet v atmosféře během následujících dní. Vyplývá to z nejnovějšího odhadu Evropské kosmické agentury (ESA), která její pád monitoruje. Novinky již informovaly, že Čína nad svým satelitem zřejmě dávno ztratila kontrolu. Podle ESA má dopadnout někdy mezi 30. březnem a 2. dubnem.

Čínská vesmírná stanice spadne v nadcházejících dnech na ZemiVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Čína oznámila, že osm a půl tuny těžký Nebeský palác opětovně vpluje do zemské atmosféry mezi 31. březnem a 4. dubnem. Obecně podle odborníků platí, že tam by ji měl čekat „ohnivý zánik“.

Odhady Číny a ESA se mírně liší, jsou ale už konkrétnější, než jaké byly na začátku března – tehdy se operovalo s větším časovým rozmezím. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Pád čínské vesmírné stanice Tchien-kung 1

Od 14. března Čína pravidelně informuje o výšce objektu. O Vánocích byl například ve výšce 286,5 kilometru, nyní je to již zhruba 216 kilometrů. Přesně před rokem se nacházel přes 346 kilometrů vysoko.

O objektu se toho příliš neví

Ačkoli má pád družice na Zemi představovat pro lidi jen naprosto minimální riziko, je situace značnou trhlinou na čínském ambiciózním vesmírném programu.

Potenciální nebezpečí je mizivé – pravděpodobnost, že trosky z vesmírného plavidla zasáhnou člověka, se odhaduje na méně než jeden ku jednomu biliónu. Je značně jistější, že nás zasáhne blesk, jak připomíná americká televize CNN, která novou zprávu o „nedobrovolném návratu“ stanice na Zemi přinesla.

Je tu však jedno ale... Astrofyzik Alan Duffy ze Swinburne University of Technology v Austrálii upozornil, že určité tajemství kolem čínské vesmírné mise způsobuje, že nelze možná rizika úplně přesně posoudit.

„Mezinárodní společenství neví, z čeho je družice vyrobena. Je tak náročné odhadovat, jaké potenciální nebezpečí může lidem hrozit,“ řekl podle CNN.

Nicméně nejpravděpodobnější stále je, že většina stanice shoří v atmosféře a několik zbytků dopadne do moře.

Česko neohroženo

Mezi potenciálně ohroženými státy by Česko každopádně být nemělo, úplně přesná předpověď však není možná. Dopad družice by měl být kdekoli na Zemi mezi 43. stupněm severní šířky a 43. stupněm jižní šířky. V tomto pásu leží v Evropě území Portugalska, Španělska, Francie, Itálie, bývalých jugoslávských republik kromě Slovinska, dále Bulharska, Řecka a Turecka.

Čína stanici uvedla na oběžnou dráhu kolem Země v září 2011. Nad zařízením ztratila kontrolu v březnu 2016. Tehdy prohlásila, že stanice „splnila svou historickou misi“. Půl roku po ztrátě kontroly byl v září 2016 do kosmu úspěšně vynesen Tchien-kung 2. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám