Hlavní obsah

Čína vypustí do kosmu druhou pokusnou laboratoř

– Peking

Čína plánuje ve čtvrtek v 16.00 SELČ vypustit do vesmíru svou druhou experimentální laboratoř Tchien-kung 2. Na příští měsíc chystá Peking novou vesmírnou misi s lidskou posádkou. Podle agentury Reuters to ve středu oznámila čínská vláda. Jde o další fázi příprav na umístění vlastní stálé vesmírné stanice s kosmonauty na oběžnou dráhu kolem Země. Ta by podle plánů měla fungovat kolem roku 2022.

Foto: ČTK/AP

Kosmická laboratoř Tchien-kung 1, jejíž provoz byl letos ukončen.

Článek

V roce 2013 pobývali v kosmu tři čínští astronauti, kteří strávili dva týdny na palubě experimentální kosmické laboratoře Tchien-kung 1 (Nebeský palác). Ta byla na oběžné dráze od roku 2011 a letos byl její provoz oficiálně ukončen.

V laboratoři by měli strávit měsíc

Laboratoř Tchien-kung 2 má být vypuštěna do kosmu ve čtvrtek krátce po 22.00 místního času (16.00 SELČ), sdělila mluvčí čínského vesmírného programu na tiskové konferenci přenášené živě z kosmodromu Ťiou-čchüan, který se nachází v poušti Gobi. Laboratoř vynese do vesmíru raketa Dlouhý pochod 2F (Čchang-čeng-2F).

Příští měsíc pak odstartuje do kosmu kosmická loď Šen-čou 11 se dvěma kosmonauty, kteří u ní zakotví, uvedla dále mluvčí. V laboratoři by měli kosmonauti strávit zhruba měsíc, dodala.

Třetí země, která dostala na oběžnou dráhu člověka

Základní modul pro první stálou čínskou vesmírnou stanici plánuje Čína instalovat na oběžné dráze kolem roku 2018. V provozu by měla být stanice zhruba v roce 2022.

Čína se po někdejším Sovětském svazu a po Spojených státech v roce 2003 stala teprve třetí zemí, která dokázala vlastními silami vynést na oběžnou dráhu člověka.

V roce 2008 první čínský kosmonaut vystoupil do volného prostoru a v roce 2013 přistála nepilotovaná čínská vědecká sonda na Měsíci. Podle odborníků ale čínský kosmický program za americkým a ruským stále ještě zaostává.

Reklama

Související články

Sonda Juno se přiblížila k Jupiteru

Sonda Juno amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) se v sobotu poprvé dostala do blízkosti Jupitera. K plynné planetě se přiblížila na...

Výběr článků

Načítám