Hlavní obsah

Čínská vesmírná stanice spadne na Zemi v rozmezí půlky března až dubna, tvrdí astronomové

Darmstadt (Německo)

Podle zatím posledního odhadu Evropské kosmické agentury (ESA) dopadne první čínská experimentální vesmírná stanice Tchien-kung 1, nad níž Čína ztratila v březnu 2016 kontrolu, na naši planetu někdy mezi 24. březnem a 19. dubnem. Mezi potenciálně ohroženými státy od trosek by Česko být nemělo, úplně přesná předpověď však není možná.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek vesmírné lodi Šen-čou IX při spojení s orbitální stanicí Tchien-kung 1 (Nebeský palác)

Článek

Dopad družice by měl být kdekoli na Zemi mezi 43. stupněm severní šířky a 43. stupněm jižní šířky. „Oblasti mimo tyto zeměpisné šířky lze vyloučit,“ sdělila ESA na svém blogu.

V tomto pásu leží v Evropě území Portugalska, Španělska, Francie, Itálie, bývalých jugoslávských republik kromě Slovinska, dále Bulharska, Řecka a Turecka.

Agentura nicméně upozornila, že nikdy nebude moci přesně předpovědět čas a místo dopadu trosek. Podle dřívějších odhadů amerických expertů měla stanice své putování skončit do konce března. [celá zpráva]

Většina měla shořet v atmosféře

Čína stanici Tchien-kung 1 (Nebeský palác 1) uvedla na oběžnou dráhu kolem Země v září 2011. Půl roku po ztrátě kontroly byl v září 2016 do kosmu úspěšně vynesen Tchien-kung 2. [celá zpráva]

Při vypouštění této druhé, rovněž experimentální stanice představitelé čínského vesmírného programu uvedli, že první laboratoř již splnila „svou historickou misi“ a že byla v provozu o 2,5 roku déle, než se plánovalo.

Ujišťovali zároveň, že většina částí shoří v atmosféře a není pravděpodobné, že by úlomky mohly na Zemi způsobit škody.

Z těchto a dalších informací dospěli experti v té době k přesvědčení, že Peking nad svým kosmickým aparátem ztratil kontrolu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám