Hlavní obsah

Čína zveřejnila nové snímky se svým vozítkem na Marsu. Pořídila je samostatná kamera

Prašný a skalnatý povrch Marsu, čínský rover a přistávací modul nesoucí malé národní vlajky, rovněž pohled z vozítka, než sjelo z platformy na zem. To vše je vidět na nově zveřejněných fotografiích z rudé planety, které zprostředkovala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čína zveřejnila snímky svého roveru na MarsuVideo: AP

 
Článek

Čínský rover Ču-žung vysadil na povrch Marsu, konkrétně asi 10 metrů od přistávací plošiny, malou kameru, která pořídila snímek jak samotného roveru, tak i povrchové platformy.

Podle tuzemského odborníka na kosmonautiku Michala Václavíka z České kosmické kanceláře a ČVUT v Praze je to něco, co nikdo nečekal.

Čínská národní kosmická agentura (CNSA) se tak nyní může chlubit „skupinovým portrétem“ svých aparátů na naší sousední planetě.

Samotná čínská mise Tchien-wen 1 se sondou, jejíž součástí je právě rover Ču-žung, přistála na Marsu minulý měsíc poté, co strávila asi tři měsíce obíháním kolem rudé planety.

Čínské robotické vozítko Ču-žung vyjelo na povrch Marsu

Věda a školy

Robotické vozítko již v květnu úspěšně opustilo přistávací modul a poprvé vyjelo na povrch Marsu. Stalo se tak tehdy po týdenních přípravách toho, aby mohlo vozítko po přistavené rampě bezpečně sjet a zahájit svou misi.

Čína se stala teprve druhou zemí po Spojených státech, které se podařilo na povrch Marsu dopravit aparát, který by následně v pořádku fungoval. Podle agentury Reuters je to zároveň poprvé, co některá země během první mise k Marsu dokázala na jeho oběžnou dráhu umístit družici a zároveň úspěšně přistát na povrchu s výzkumným vozítkem.

Americký přístroj se chystá na první odběr vzorků

Ču-žung je s výškou 1,85 metru výrazně menší než americký rover Perseverance, který zkoumá marsovský povrch i pomocí malinkého vrtulníku Ingenuity. Americký vesmírný úřad NASA očekává, že jeho rover shromáždí svůj první vzorek už v červenci - pro návrat na Zemi v roce 2031, připomíná agentura AP.

Po potížích při šestém letu zvládl vrtulníček na Marsu sedmý pokus bez problémů

Věda a školy

Čínský rover operuje v oblasti Utopia Planitia, tedy na planině na severní polokouli, která je podle dosavadních průzkumů zřejmě pokrytá lávou a možná i permafrostem (trvale zmrzlou půdou). V této oblasti v roce 1976 přistála americká sonda Viking 2.

Na Marsu nyní fungují i tři americké mise - modul InSight a rovery Curiosity a zmíněná nejnovější Perseverance.

Pro Číňany nicméně tato mise na Marsu není zdaleka vše.

Bezpilotní loď se připojila ke vznikající čínské vesmírné stanici

Věda a školy

Jejich ambiciózní kosmický program např. plánuje vyslat první lidskou posádku na svou novou vesmírnou stanici na oběžné dráze Země, a to už příští týden.

Reklama

Související články

Na Marsu přistál čínský modul s vozítkem

Čínský vesmírný modul úspěšně přistál na planetě Mars. Oznámila to v sobotu státní agentura Nová Čína s odvoláním na čínský národní vesmírný úřad CNSA. Modul...

Výběr článků

Načítám