Hlavní obsah

Čína rozšíří svou vesmírnou stanici, chce přizvat i jiné země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína se chystá v příštích letech rozšířit svou vesmírnou stanici ze tří modulů na šest. Je navíc připravena ji otevřít i pro zahraniční astronauty. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla Čínská akademie vesmírných technologií.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Ťing Chaj-pcheng, velitel poslední mise k čínské vesmírné stanici

Článek

Čínská orbitální stanice Tchien-kung (Nebeský palác) byla dobudována koncem loňského roku. Původně Peking odhadoval její životnost na deset let, Čínská akademie vesmírných technologií ale na probíhajícím Mezinárodním astronautickém kongresu v ázerbájdžánské metropoli Baku uvedla, že stanice by měla zůstat v provozu více než 15 let.

Po rozšíření na šest modulů by měla čínská stanice dosáhnout hmotnosti 180 tun, čímž stále zdaleka nebude dosahovat hmotnosti Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), která se pohybuje kolem 450 tun. Zatímco na čínské stanici dosud pobývali maximálně tři astronauti, ISS jich může dlouhodobě hostit až sedm - a velmi krátkodobě, než se osazenstvo vystřídá, i třeba deset až jedenáct.

Jenže ISS je na oběžné dráze kolem Země více než dvacet let a očekává se, že po roce 2030 její provoz skončí.

Na Zemi se z čínské vesmírné stanice vrátila trojice kosmonautů

Věda a školy

„Obrátilo se na nás několik zemí“

Čínská státní média loni uvedla, že se na ni již obrátilo „několik zemí“, které by na čínskou stanici chtěly vyslat své kosmonauty.

Vlastní vesmírnou stanici začala Čína stavět poté, co nebyla přijata do projektu Mezinárodní vesmírné stanice - především kvůli nesouhlasu Spojených států, kterým vadí, že čínský vesmírný program řídí vojenské křídlo komunistické strany.

ESA zájem nemá

Další ránu čínským snahám o vesmírnou diplomacii, jak připomněla agentura Reuters, zasadila letos Evropská kosmická agentura (ESA), když uvedla, že z rozpočtových i politických důvodů nemá zájem podílet se na činnosti čínské vesmírné stanice.

„Zříci se spolupráce s Čínou na pilotovaných misích je krátkozraké. Konfrontace vyvolaná táborem v čele se Spojenými státy vede k novým vesmírným závodům,“ napsal letos v únoru v reakci na rozhodnutí ESA čínský list Global Times.

Vybudovat vlastní kosmickou stanici plánuje také Rusko. Podle ruské vesmírné korporace Roskosmos by první modul měl vzniknout do konce roku 2027.

Raketa Ariane 6 se na první zkušební let vydá nejdřív příští rok

Věda a školy

Skončila třetí nejdelší vesmírná expedice v historii kosmonautiky

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám