Hlavní obsah

Česko podepsalo s Bavorskem memorandum o spolupráci v oblasti letectví a vesmíru

Řezno (Německo)

Premiéři České republiky a Bavorska Petr Fiala a Markus Söder v úterý 9. května v Řezně (Regensburgu) podepsali memorandum o posílení spolupráce v oblasti letectví a vesmíru. Tématem byla také modernizace a elektrifikace železničního spojení mezi Prahou a Mnichovem, kterou Söder považuje za dopravní prioritu.

Foto: Aleš Zápotocký, ČTK

Bavorský premiér Markus Söder (vlevo) při úterním setkání s českým premiérem Petrem Fialou v Regensburgu

Článek

Söder s Fialou se v německém Řezně setkali u příležitosti otevření bavorsko-české zemské výstavy o baroku.

„Oblast, která je perspektivní pro obě naše země, je spolupráce v oblasti letectví a vesmíru,“ řekl Fiala krátce před podepsáním memoranda. „Máme zájem posílit spolupráci s Bavorskem v kosmických aktivitách na úrovni průmyslu a univerzitního výzkumu,“ uvedl.

Od memoranda očekává posílení spolupráce ve vesmírných programech Evropské kosmické agentury (ESA) nebo v evropském výzkumném programu Horizont Evropa. Jak Fiala doplnil na svém Twitteru, tak rovněž věří, že memorandum „podpoří naši spolupráci s agenturou EUSPA“.

EUSPA (Agentura Evropské unie pro kosmický program) má mj. na starosti satelitní systémy, jako je Galileo či Copernicus. Sídlí v Praze.

Ministerstvo financí plánuje pronájem datového centra pro kosmickou agenturu EU

Věda a školy

Zmínil také, že cílem je prohloubit současnou průmyslovou spolupráci. „Naše firmy se chtějí zapojit do nového unijního programu družicové komunikace, bavorské firmy také,“ řekl.

Za perspektivní témata označil Fiala nosné rakety, komponenty družic a také aplikace technologií, jako jsou zpracování družicových snímků a využití družicové navigace.

Lipavský v USA podepsal ujednání o spolupráci na průzkumu Měsíce

Věda a školy

Na bavorské straně modernizace železnice vázne

Oba premiéři na úterním výjezdním zasedání bavorské vlády v Řezně mluvili také o zlepšení dopravního spojení mezi Českem a Bavorskem. Pro Södera je prioritou elektrifikace a modernizace železniční trati mezi Mnichovem a Prahou.

Přímé vlaky mezi českou a bavorskou metropolí nyní jezdí okolo pěti hodin a 40 minut a v případě přestupů se cesta blíží k sedmi hodinám.

Česko už část trasy modernizovalo a na dalších úsecích pracuje, na bavorské straně ale postup vázne, což je podle Södera odpovědnost vlády v Berlíně. „Apeluji na spolkovou vládu, aby uvolnila potřebné prostředky,“ vyzval Söder kabinet kancléře Olafa Scholze.

Dodal, že samo Bavorsko na modernizaci nemá peníze, navíc to považuje za odpovědnost a úkol spolkové vlády.

Söder usiluje o znovuzvolení bavorským premiérem

Zahraniční

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám