Hlavní obsah

Söder usiluje o znovuzvolení bavorským premiérem

Bavorský premiér Markus Söder se bude znova ucházet o funkci šéfa zemské vlády, o níž voliči rozhodnou na podzim. O kandidatuře na úřad spolkového kancléře za opoziční konzervativní blok CDU/CSU v celoněmeckých volbách za dva roky, jak se o tom v posledních týdnech spekuluje, ale vůbec neuvažuje.

Foto: Aleš Zápotocký, ČTK

Bavorský premiér Markus Söder (vlevo) při úterním setkání s českým premiérem Petrem Fialou v Řezně

Článek

Nominaci na znovuzvolení bavorským premiérem přijal Söder na víkendové konferenci své strany v Norimberku, kde řekl, že vítězství v zemských volbách 8. října je pro něj „jasným cílem“.

Rád by docílil „i trochu lepšího výsledku“ než v roce 2018, kdy poprvé stanul v čele kabinetu největší spolkové země. CSU je tradičně nejsilnější stranou v Bavorsku a vítězem zemských voleb.

Připadnou nominaci na úřad spolkového kancléře ale Söder rezolutně odmítl, přestože se jej někteří straničtí kolegové snaží přesvědčit, aby se o funkci v roce 2025 ucházel.

„Moje místo je tady, Bavorsko je moje životní dílo,“ zdůraznil Söder, jenž ovšem před celoněmeckými volbami v roce 2021 soupeřil o pozici kancléřského kandidáta CDU/CSU s Arminem Laschetem (CDU).

Konzervativní blok nakonec vybral Lascheta, jenž v souboji s uchazečem za sociální demokraty (SPD) Olafem Scholzem a nynějším kancléřem neuspěl.

„Pro mne je toto téma definitivně uzavřené,“ prohlásil nyní Söder v odpovědi na otázku, zda by změnil názor, kdyby přišla oficiální nabídka. „I když odhlédnu od toho, že nepřijde, nejsem k dispozici,“ utnul debatu Söder v rozhovoru pro televizi ZDF.

Šestapadesátiletý Söder před necelými pěti lety vystřídal v čele bavorské vlády i v čele CSU Horsta Seehofera.

Je považován za norimberského patriota a na rozdíl od svých předchůdců není katolického, ale protestantského vyznání. Koncem května se očekává Söderovo vystoupení na tradičním letnicovém setkání Sudetských Němců v Řezně.

Německu hrozí blackout a ministr odstavuje jaderné elektrárny, rozčiluje se Söder

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám