Hlavní obsah

Blue Origin vs SpaceX. NASA chce přistát na Měsíci i s modulem od Bezose

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Blue Origin podnikatele Jeffa Bezose získala zakázku amerického Národního úřadu pro letectví (NASA) na konstrukci lunárního modulu za 3,4 miliardy dolarů (75 miliard korun), napsala agentura Reuters.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Šéf Amazonu Jeff Bezos představuje lunární modul Blue Moon, který vyvíjí jeho společnost Blue Origin

Článek

NASA v podobném tendru před dvěma lety vybrala firmu SpaceX, která již zkonstruovala dopravní systém Starship také k účelu přistání na Měsíci v rámci mise Artemis.

„Chceme větší konkurenci, chceme mít dva přistávací moduly, to je lepší varianta,“ vysvětlil šéf NASA Bill Nelson při vyhlašování výsledku tendru.

„Více konkurence znamená, že máte větší spolehlivost, máte zálohu,“ dodal.

Partnerka miliardáře Bezose se chystá do vesmíru. S ženskou posádkou

Věda a školy

NASA si podle Reuters vybrala Blue Origin kvůli návrhu nižší ceny, více schopnostem, kterými bude jeho modul disponovat, a příslibu, že provede dvě testovací přistání na Měsíci v letech 2024 a 2025 na své vlastní náklady.

Šéf projektu lunárního modulu v Blue Origin John Couluris novinářům při vyhlašování řekl, že firma do vývoje raketoplánu investuje „výrazně víc“ než uvedených 3,4 miliardy dolarů, ale že výdaje nad rámec rozpočtu uhradí Blue Origin, nikoliv NASA.

Blue Origin plánuje na konstrukci 16metrového nosného systému i lunárního modulu Blue Moon spolupracovat s firmami Lockheed Martin, Draper, Boeing, Astrobotic a Honeybee Robotics.

Bezos na svém Twitteru napsal, že je „poctěn, že může společně s NASA nastoupit na cestu k přistání astronautů na Měsíci“.

Artemis má pět fází

Mise Artemis má zatím pět naplánovaných fází, přičemž NASA a SpaceX zatím naplnily první z nich – oblet Měsíce kosmickou lodí bez posádky.

Mise Artemis 2 počítá s obletem Měsíce s posádkou v roce 2024 a mise Artemis 3 by pak na konci roku 2025 měla být prvním přistáním člověka na Měsíci od roku 1972.

Další přistání jsou posléze naplánována na roky 2028 a 2029. Ta cestou k Měsíci počítají i s mezizastávkou na zatím neexistující vesmírné stanici Gateway.

Právě na poslední fázi, Artemis 5, by už jako mimozemský dopravní prostředek měl fungovat systém od Blue Origin.

Musk pokračuje ve vývoji své Starship
Americká vesmírná agentura už v dubnu představila jména čtyř astronautů, kteří Měsíc koncem roku 2024 obletí.
Jsou jimi tři Američané, z nich jedna žena, a jeden Kanaďan.
Společnost SpaceX miliardáře Elona Muska mezitím pokračuje ve vývoji lodi Starship, která koncem dubna odstartovala ke svému prvnímu testovacímu letu.
Ačkoliv dopravní systém po několik minutách explodoval, SpaceX zkoušku označovala za úspěch díky sebraným datům potřebným k dalším startům.

První z nových evropských astronautů poletí do vesmíru v roce 2026

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám