Hlavní obsah

Blíží se konec. Modul Peregrine má kolem půlnoci zaniknout jižně od Fidži, shoří i české zařízení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lunární modul Peregrine americké soukromé firmy Astrobotic Technology, kterému nedlouho po startu 8. ledna začalo unikat palivo, sice nadále reaguje, avšak jelikož s největší pravděpodobností není technicky možné, aby zvládl hladké přistání na Měsíci, rozhodli se odborníci po „vyždímání“ všemožných vědeckých dat nechat ho – bezpečně – zaniknout v zemské atmosféře. K tomu má dojít již nejbližší noc.

Foto: Astrobotic Technology, AP

Ilustrační obrázek landeru Peregrine na Měsíci. Toho se nedočkáme…

Článek

„Dnes (ve čtvrtek) okolo půlnoci by měl lander Peregrine vstoupit do atmosféry Země a zaniknout,“ shrnul na síti X s odkazem na nejnovější informace od firmy Astrobotic specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Konkrétně má do zemské atmosféry vstoupit ve 23:51 SEČ a zaniknout jižně od souostroví Fidži.

„Tým mise nepřetržitě sleduje trajektorii kosmické lodi zpět na Zemi. Zůstáváme v kontaktu s našimi vládními partnery v USA, abychom zajistili co nejbezpečnější cestu zpětného vstupu (do zemské atmosféry),“ uvedla Astrobotic Technology ve svém středečním prohlášení.

K Měsíci odstartoval modul Peregrine, kmeni Navaho se to nezamlouvá

Věda a školy

Společnost podle svého následného vyjádření navedla kosmickou loď Peregrine na „bezpečný a kontrolovaný návrat na Zemi přes odlehlou oblast jižního Pacifiku“. Tým pokračuje v neustálém monitorování situace a analyzování návratu modulu, přičemž vše konzultuje s experty z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Týmy provedly všemožné postupy včetně několika zážehů motoru, aby se minimalizovalo riziko, že se případné trosky dostanou na zemskou pevninu.

Aparát vyrobený v Praze

Zajímavé přitom je, že na palubě kosmické lodi Peregrine je mj. senzor LETS vesmírné agentury NASA, pro který dodala radiační detektor česká firma ADVACAM, což je spin-off společnost Ústavu technické a experimentální fyziky ČVUT v Praze. Mělo se jednat o první český komponent, který kdy bude měřit na Měsíci.

Měl to být historicky první detektor kosmického záření, který by v reálném čase dodával informace o nebezpečné radiaci přímo z povrchu Měsíce. Srdcem senzoru LETS, dodaného na palubu landeru Peregrine inženýry z Johnsonova vesmírného střediska NASA, je lehký energeticky nenáročný a všestranný modul částicového detektoru Timepix. Na základě technologie Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) ho vyvinula a vyrobila právě pražská společnost ADVACAM, která je pro NASA oficiálním komerčním dodavatelem detektorů pro měření kosmického záření.
„Neúspěch mise Peregrine je velkou ztrátou pro vědce z celého světa. Sonda měla pomoci získat klíčová data pro chystaný návrat lidí na Měsíc v rámci amerického programu Artemis. Podstatnou součástí těchto poznatků měla být také data o složení radiace v lunární oblasti Sinus Viscositatis. Naše čipy totiž narozdíl od dříve používaných vesmírných dozimetrů umí určit typ a energii každé jednotlivé částice, kterou zaznamenají. Protože různé typy záření mají zcela odlišné dopady na zdraví člověka nebo funkčnost elektroniky, mohly být tyto informace nesmírně užitečné pro plánování dlouhodobějšího pobytu člověka na Měsíci,“ uvedl spoluzakladatel a vědecký ředitel tuzemské firmy Jan Jakůbek.

Peregrine měl přistát 23. února

Cílem při ukončování mise je už pár dní zároveň ochránit funkční satelity na oběžné dráze Země a také zajistit, že se nevytvoří nové trosky („kosmické smetí“) v tzv. cislunárním prostoru.

  • Cislunární prostor znamená oblast nad nejvyššími vrstvami zemské atmosféry, mezi naší geostacionární dráhou a oběžnou dráhou Měsíce, případně kousek za ní.

„I když věříme, že je možné, aby kosmická loď fungovala ještě několik týdnů a mohla by potenciálně zvýšit oběžnou dráhu, aby minula Zemi, musíme vzít v úvahu anomální stav pohonného systému a využít palubní schopnosti plavidla k zodpovědnému a bezpečnému ukončení mise,“ konstatovala nedávno firma Astrobotic.

Modul Peregrine, který minulý týden v pondělí z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě vynesla raketa Vulcan Centaur skupiny United Launch Alliance (ULA), což je podnik společností Boeing a Lockheed Martin, měl podle původních oficiálních plánů dosednout na povrch Měsíce 23. února.

Lander Peregrine ono pondělí 8. ledna několik hodin po startu nejprve zaznamenal problém s orientací solárního panelu, který zajišťuje energii. Tyto potíže se sice podařilo vyřešit, misi mířící k Měsíci ovšem překazilo selhání pohonných systémů a ztráta „kritického množství“ paliva.

Očekávaný osud lunárního modulu Peregrine? Shoří v zemské atmosféře

Věda a školy

Na palubě modulu jsou kromě řady vědeckých zařízení i náklady společností Celestis a Elysium Space, které se specializují na vysílání zpopelněných lidských pozůstatků do vesmíru – při této misi jde o symbolické prvky DNA či popel několika desítek lidí, mj. tvůrce kultovního seriálu Star Trek Gena Roddenberryho, sci-fi spisovatele a autora románu 2001: Vesmírná odysea Arthura C. Clarka či trojici bývalých prezidentů USA George Washingtona, Dwighta Eisenhowera a Johna F. Kennedyho.

Největším klientem této komerční mise je však NASA, která si u firmy Astrobotic objednala dopravení vědeckých přístrojů na měsíční povrch.

NASA odložila mise Artemis. Na lunárním povrchu lidé stanou nejdříve v roce 2026

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám