Hlavní obsah

Blesk v mikrovlnce, podpis hlaholicí. Ve čtvrtek začíná Veletrh vědy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blíží se zahájení největší vědecké akce v Česku jménem Veletrh vědy. Od čtvrtka 8. června se v areálu PVA Expo Praha v Letňanech bude prezentovat více než 100 vědeckých pracovišť, firem i science center. Doprovodný program nabídne přednášky, workshopy či panelové diskuse. Třídenní akci pořádá Akademie věd ČR, vstup je zdarma.

Foto: Jana Plavec, Akademie věd ČR

Veletrh vědy

Článek

Lákadly letošního sedmého ročníku veletrhu budou mj. úniková hra Staňte se tajným agentem, mikroskopické zkoumání spermií různých druhů savců, určování vlastních vzorků hornin nebo podepisování hlaholicí (prastaré slovanské písmo - pozn. red.).

S pomocí vědců bude možné třeba spočítat věk ryby z šupin, zjistit, co se dá vyčíst z korespondence spisovatelů a básníků, vypěstovat krystal, vyrobit si blesk v mikrovlnné troubě, vyzkoušet simulátor funkce solárního panelu, prozkoumat mlžnou komoru anebo zajít do laserového bludiště.

Všichni vystavovatelé jsou podle organizátorů připraveni odpovídat na zvídavé otázky návštěvníků.

Nejstarším písmem na Moravě nebyla hlaholice, ale starogermánské runy

Věda a školy

„Chceme představit nejen záběr naší práce a šíři vědních oblastí, ale i špičkovou úroveň a zároveň aktuálnost a společenskou odpovědnost vědy,“ prohlásila předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová.

Foto: Jana Plavec, Akademie věd ČR

Předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová

„Silně vnímáme, že jedním ze zásadních úkolů vědy je ukazovat co nejširší veřejnosti výsledky své práce financované z veřejných peněz, probouzet zájem o vědecké poznání i o racionální přístup k novým poznatkům, zvláště u mladých lidí. Ale to hlavní je předat radost z poznávání, objevování i překonávání zdánlivě neřešitelných či příliš složitých problémů,“ dodala.

Shořela nejdéle fungující česká družice na oběžné dráze

Věda a školy

Stánky s expozicemi doplní vědecká představení pro školy, panelové diskuse, přednášky, workshopy a besedy – to vše v multimediálním sále s obří obrazovkou o rozloze 80 m2. Nebudou chybět ani oblíbené science show – zábavné experimenty doprovázené výbuchy, ohněm a dýmem.

Mladší školáci se mohou těšit na vyprávění o vzniku Sluneční soustavy a života na Zemi. Ti úplně nejmenší jsou zváni na pohádku Běla mezi včelami, která děti zavede do včelího úlu.

Panelové diskuse, tradičně moderované Václavem Moravcem z České televize, se budou letos věnovat energetice, genové terapii nebo právu na nenávist.

Robopes a kráčející mravenci

K vystavovatelům, kteří se veletrhu zúčastní poprvé, patří Zoo Praha, která připravuje expozici zaměřenou mimo jiné na ochranu živočichů v lidské péči, nebo Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze, jež představí nevšední technologie, jako jsou robopes Spot, pásoví roboti a kráčející mravenci.

Poprvé se na veletrhu budou prezentovat také Dopravní podnik hl. m. Prahy, Paměť národa a Národní ústav duševního zdraví.

Foto: Jana Plavec, Akademie věd ČR

Veletrh vědy se koná už posedmé

Zajímavou zkušeností pro návštěvníky může být i účast na živém natáčení podcastu Věda na dosah ve čtvrtek od 16:30 do 17:30 v improvizovaném studiu naproti multimediálnímu sálu. Hostem bude vědec Pavel Jungwirth z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR.

Přehlídku expozic lze nalézt na stránkách, stejně tak doprovodné programy.

Škrty v rozpočtu na školství a vědu sníží konkurenceschopnost VŠ, obávají se rektoři

Věda a školy

Může se vám hodit na Firmy.cz: PVA EXPO PRAHA

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám