Hlavní obsah

Bělozubku tmavou, nového savce v Česku, objevili na dalším místě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deset dní mapovali odborníci výskyt bělozubky tmavé, nového druhu v české fauně, na Chebsku. Podzimní monitoring doprovázela výzva veřejnosti, aby lidé pomohli a posílali fotky odchycených či nalezených bělozubek a rejsků, tedy všech „podezřelých“ drobných savců. Díky veřejnosti se podařilo na mapu výskytu bělozubky tmavé už jednu lokalitu přidat. Další čtyři vzorky z jiných míst čekají na ověření.

Foto: Archiv ÚBO

Ukázka fotek úlovků zaslaných lidmi z Chebska. Mince slouží vědcům jako měřítko. K fotografiím dále výzkumníci potřebují údaj o lokalitě, za jakých okolností bylo zvíře uloveno (například zda jde o úlovek psa či kočky) a datum nálezu

Článek

Na výzvu vědců zatím zareagovalo 18 lidí, kteří poslali fotky odchycených či nalezených zvířat, informoval v pondělí Ústav biologie obratlovců (ÚBO) Akademie věd ČR v tiskové zprávě. Díky nim mohli vědci do mapy doplnit lokalitu i přímo v centru Chebu.

„Kontaktoval nás pán z Chebu, že na chodníku před domem asi našel bělozubku, kterou hledáme. Podle fotografie to tak opravdu vypadalo. Domluvili jsme se, že zkusíme na jeho zahradě nastražit živochytné pasti. Konkrétní nález už jsme bohužel nemohli k identifikaci využít,“ sdělila vědkyně Alena Fornůsková z ÚBO, která se na monitoringu podílí.

Foto: Jan Matějů

Tři druhy bělozubek, které se nyní vyskytují v České republice. Největší bělozubka tmavá (1), která do Česka dorazila z Německa, o trošku menší bělozubka bělobřichá (2) a nejmenší bělozubka šedá (3)

„Když jsme přijeli na místo, nevěřila jsem, že bychom mohli být úspěšní. Menší zahrádka byla velmi upravená, uprostřed města. O to více jsme byli překvapeni druhý den, když jsme v několika pastech bělozubku tmavou i bělobřichou našli,“ popsala.

Nový savec doputoval do Česka z Afriky. Na Chebsku spustí monitoring bělozubky tmavé

Věda a školy

Překvapila ji také ochota lidí úlovek uchovat, než výzkumníci zašlou zkumavku s ethanolem pro odeslání vzorku do laboratoře. „Takto jsme získali další čtyři vzorky z různých míst na Chebsku od Aše až po Tři Sekery,“ poznamenala Fornůsková.

Pomůže i středoškolák

Došlé vzorky nyní čekají na genetické analýzy. S těmi bude vědcům od ledna vypomáhat středoškolský student při studentské stáži v programu Otevřená věda Akademie věd.

Ústavy AV ČR v něm každoročně nabízejí více než 100 stáží z nejrůznějších vědeckých oborů.

Středoškoláci si opět mohou na rok vyzkoušet práci vědců

Věda a školy

„Já jsem letos nabídla stáž s názvem ‚Monitoring bělozubky tmavé: zapojení veřejnosti do sběru dat a jejich analýza‘. Cílem stáže bude zpracování dat, která obdržíme od veřejnosti. Tedy zpracování fotek a genetického materiálu. Součástí stáže bude i účast na terénním výzkumu, který se uskuteční v září 2024,“ doplnila Fornůsková.

Výzva k monitorování bělozubky pokračuje

Bělozubky jsou aktivní i v zimním období, kdy se často stahují k lidským obydlím - stejně jako hlodavci, třeba myši či myšice. „Zima tak může bělozubky zahnat do dřevníků, kůlen a sklepů nebo i přímo do domácností, kde hledají masitou potravu. Kromě stínek, brouků či pavouků nepohrdnou ani granulemi pro psy a kočky. Budeme tedy rádi za fotky úlovků,“ vyzývá Fornůsková.

Foto: Archiv ÚBO

Iva Holásková drží přepravní box s bělozubkou tmavou (vlevo) a bělozubkou bělobřichou (vpravo)

Případní nálezci mají fotografie zasílat na e-mail fornuskova@ivb.cz či honzamateju@seznam.cz. V případě zajímavého nálezu pošlou vědci obratem předplacenou obálku se zkumavkou naplněnou etanolem a drobnou odměnu, která má potěšit zejména děti.

V povrchových vodách přibývají přírodní organické látky, upravovat pitnou vodu bude náročnější

Věda a školy

„Na genetické analýzy nám stačí kousek ocásku. Budeme rádi za každou fotku bělozubky tmavé, ale i dalších druhů bělozubek a rejsků, protože nám to může prozradit, kde všude se již nyní bělozubky tmavé nacházejí a jak na její příchod reagují ostatní druhy rejskovitých,“ vysvětlila vědkyně s tím, že později příští rok se experti do příslušných lokalit vypraví a budou pátrat v okolí, zda se i tam bělozubky tmavé vyskytují.

„Tím se budeme snažit určit směr a rychlost šíření tohoto expandujícího druhu,“ uzavřel zoolog a kurátor přírodovědných sbírek Jan Matějů z Muzea Karlovy Vary.

„Do Evropy se bělozubka tmavá, která původně pochází z Afriky, dostala pravděpodobně před několika tisíci až desetitisíci lety a od té doby se šíří na severovýchod,“ uvedl v září mediální zástupce karlovarského muzea Lev Havlíček.
„Tato bělozubka je v jihozápadní Evropě široce rozšířeným druhem hmyzožravce, který se obvykle vyskytuje v nižších nadmořských výškách,“ pokračoval tehdy mluvčí s tím, že zoologové příchod živočicha do Česka očekávali. Poprvé byla bělozubka tmavá spatřena loni na podzim na Chebsku.
Podle karlovarského muzejního zoologa Jana Matějů díky zkušenostem z jiných zemí víme, že bělozubka tmavá je konkurenceschopnější než ostatní druhy rejsků a bělozubek, které jsou zároveň menší. Např. v Irsku tento druh stojí za lokálním vymizením rejska malého. „Ve Švýcarsku pak vytlačila oba menší druhy – a to bělozubku šedou i bělobřichou – z údolí Rhôny do vyšších nadmořských výšek,“ zmínil Matějů.

Nový ptačí druh pozorovaný v Česku. Buřníčka nejspíš přivála bouře, nakonec uhynul

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám