Hlavní obsah

Nový ptačí druh pozorovaný v Česku. Buřníčka nejspíš přivála bouře, nakonec uhynul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůbec poprvé do České republiky zalétl buřníček žlutonohý (Oceanites oceanicus). Objevil se v Hanušovicích na Šumpersku. Než se vysíleného ptáka podařilo zachránit, bohužel uhynul a málem skončil v popelnici. Informoval o tom ve středu Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody.

Foto: Český svaz ochránců přírody

Buřníček žlutonohý svou pouť do České republiky bohužel nepřežil.

Článek

Ptáka, který hnízdí v Antarktidě a žije výhradně nad oceány, do Česka podle Stýbla zřejmě zanesla nedávná bouře nad Atlantikem.

„Objevil se v Hanušovicích a odtud se dostal do spádové záchranné stanice v Rudě nad Moravou. Pták bohužel uhynul ještě před příjezdem záchranářů, a tak ho nálezkyně málem hodila do popelnice,“ uvedl Stýblo.

Díky záchranné stanici v Rudě nad Moravou, která poznala, že jde o raritu a ihned zkontaktovala ornitology, tak byl popsán nový druh vyskytující se na našem území.

„Opět se ukázalo, že záchranné stanice kromě pomoci zvířatům v nouzi a výchovy lidí k lepšímu vztahu ke zvířatům přinášejí i důležité vědecké poznatky,“ doplnil Stýblo.

Buřníček žlutonohý se stal 404. ptačím druhem pozorovaným na území České republiky.

Rackové, kachny a rybáci letos společně hnízdili na umělých plovoucích ostrovech

Věda a školy

Vědci potvrdili první nález viru ptačí chřipky u Antarktidy. Bojí se o tučňáky

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám