Hlavní obsah

Středoškoláci si opět mohou na rok vyzkoušet práci vědců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akademie věd ČR opět otevírá svá pracoviště žákům středních škol, kteří si chtějí vyzkoušet vědeckou dráhu. Do 30. listopadu mohou posílat přihlášky na stáže Otevřené vědy. Trvají po celý rok, jsou zdarma a mohou stážisty inspirovat i pro budoucí povolání. Každoročně se na stáže hlásí stovky středoškoláků.

Foto: Akademie věd ČR

Fotografie z vrcholícího ročníku 2023

Článek

Ať už žáka baví spíše technické, přírodní, nebo humanitní vědy, v nabídce stáží Akademie věd si podle této instituce vybere každý. Všechny potřebné informace i přihlašování lze najít na webu.

„Listopad je pro Otevřenou vědu velmi důležitý měsíc. Stážisté i lektoři se hlásí do nového ročníku a zároveň vrcholí ročník předchozí, který byl mimořádně silný. Na stáže konané v roce 2023 jsme obdrželi celkem 1657 přihlášek, z nichž si lektoři vybrali 223 stážistů. Ti vědeckou prací letos dohromady strávili téměř 15 tisíc hodin,“ popsal Petr Borovský ze Střediska společných činností AV ČR, které stáže organizuje.

Vědkyně a vědci si pro studenty připravili zajímavá témata od matematiky přes biologii, IT, historii až po psychologii. Už na střední škole tak mají mladí nadšenci příležitost nejen poznat, co znamená dělat vědu, ale také se aktivně zúčastnit probíhajících výzkumů na pracovištích Akademie věd.

Středoškoláci zkoumali zdroje světla i regeneraci srdce, získali cenu České hlavičky

Věda a školy

Ze stážistů lektoři

„Projekt Otevřená věda běží už téměř 20 let. Za tak dlouhou dobu vidíme, jak velmi je pro studenty přínosný. Mnozí z nich se pak sami rozhodnou jít vědeckou cestou, a dokonce se někdy sami stanou lektory nových studentů. Velkou radost nám např. letos udělala bývalá stážistka Fyzikálního ústavu AV ČR Anna Radochová, která získala první místo v soutěži České hlavičky,“ poznamenal Borovský.

Foto: Akademie věd ČR

Fotografie z ročníku 2023

Příkladem studenta, který prošel stáží, stal se vědcem a teď sám stáže Otevřené vědy vede, je i Martin Jindra z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR.

„Stáže Otevřené vědy nabízejí studentům SŠ jedinečnou příležitost vyzkoušet si techniky, ke kterým by se kolikrát nedostali ani při studiu přírodních věd na VŠ. To je, myslím, velmi motivující při studiu obecných základů přírodních věd,“ nechal se slyšet Jindra.

„Hlavně je nerozbít.“ Po Praze jezdily závodní motorky a formule sestrojené studenty ČVUT

AutoMoto

Zájemci si mohou do 30. listopadu vybrat, kterou stáž a na jakém pracovišti Akademie věd by chtěli v příštím roce absolvovat. Lektoři si následně na základě přihlášky a motivačního dopisu vybírají nejvhodnějšího kandidáta.

„Bez zvídavosti to ve vědě nejde a velmi rád vidím, když se studenti nebojí zeptat,“ konstatoval Jindra.

Foto: Akademie věd ČR

Z letošního ročníku Otevřené vědy

Student může stáž absolvovat sám nebo spolu s dalšími dvěma kolegy v malém vědeckém týmu. Stáže trvají po celý kalendářní rok včetně prázdnin. Časový rozvrh určuje lektor po dohodě se stážisty, aby vyhovoval oběma stranám. Minimálně by měly trvat osm hodin v měsíci.

Rádi bychom umožnili soutěžit i dospělým, říká koordinátorka Logické olympiády

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám