Hlavní obsah

Úkaz staletí. Jupiter a Saturn tvoří na nebi betlémskou hvězdu

Právo, Novinky, Filip Šára, Miroslav Homola

Podle mnoha astronomů i laických pozorovatelů či vyznavačů mytických znamení nás čeká mimořádná nebeská podívaná. V podstatě se opakuje událost, která podle tradic zvěstovala narození Ježíše Krista. Astronomické podívané, konjunkci Jupiteru se Saturnem, však nepřeje počasí.

Záznam: Velká konjunkce Jupiteru se SaturnemVideo: Planetárium Praha

 
Článek

Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy, nabízí živý přenos z mobilní sestavy 10 cm refraktoru Zeiss a kamery QHY 5 ve Frýdlantském výběžku, kde je obloha jasná.

Tam, kde je jasno, je možné obě planety z nějakého kopce hledat nízko nad jihozápadním obzorem - i bez dalekohledu. Zapadají v 18:30.

Kdo by za příznivých podmínek namířil na Jupiter se Saturnem dalekohled s velkým zorným polem, zahlédl by obě planety najednou. A s nimi i čtyři Jupiterovy největší měsíce, a ve větších přístrojích dokonce Saturnův prstenec a jeho největší měsíc Titan.

Velká konjunkce planet nastane 21. prosince. Vánoční hvězdu nyní doplňuje Měsíc

Věda a školy

Intenzivní pozorování šlo zahájit podle astronomů a vědců už ve čtvrtek 17. prosince, kdy se v blízkosti Jupitera se Saturnem ocitl i úzký srpek dorůstajícího Měsíce. Zajímavé to má být, umožní-li to počasí, i den po nejtěsnějším setkání, tedy 22. prosince, kdy je spatříme v téměř totožné úhlové výšce nad obzorem. To už se ale od sebe budou vzdalovat.

Pravda či legenda?

Experti se každopádně domnívají, že setkání Jupiteru a Saturnu, které se stále viditelněji odehrává na obloze, je obdobou z roku sedm před naším letopočtem. A to bylo tehdejšími astrology považováno za zjevení, Betlémskou hvězdu oznamující příchod Spasitele.

„Jestli to tak doopravdy bylo, nevíme, jisté ale je, že letošní vánoční podívaná bude vpravdě úžasná. Mimo jiné i proto, že tak blízké přiblížení těchto planet se událo v roce 1623, tedy pouhých 14 let poté, co se na nebe začal dalekohledem dívat Galileo Galilei. A dalšího podobného se lidstvo dočká až v březnu 2080,“ popsal ředitel hvězdárny v Brně Jiří Dušek.

Nebeské představení v noci na pondělí: Geminidy vrcholí jako předvoj Betlémské hvězdy

Věda a školy

Jak doplňuje spolu s Českou astronomickou společností a Astronomickým ústavem AV ČR, celý prosinec jsme mohli hned po západu Slunce, nízko nad jihozápadním obzorem, sledovat dva nápadné zářící body – obří plynné planety Jupiter a Saturn, přičemž první jmenovaná je z onoho páru tou jasnější. Den za dnem se k sobě zvolna přibližovaly až do pondělí 21. prosince, kdy téměř splynuly v jednu „hvězdu“.

Foto: Hvězdárna a planetárium Brno

Obloha 21. prosince po západu Slunce

„Událost se označuje jako konjunkce a dochází k ní jednou za zhruba dvacet let, ale většinou jsou planety od sebe mnohem dál. Letos se však přiblíží na pouhých šest úhlových minut, tedy jednu pětinu průměru měsíčního disku,“ pokračoval astronom.

Mimořádné předvánoční setkání Jupiteru a Saturnu. Blíž si byly naposledy roku 1226

Věda a školy

„Samozřejmě přiblížení je pouze díky perspektivě, Jupiter od nás bude ve vzdálenosti 762 milionů kilometrů, Saturn asi dvakrát dále,“ dodal Dušek.

Reklama

Výběr článků

Načítám