Hlavní obsah

Archeologové ve Španělsku odhalili zachované římské lázně. Skrývaly se pod dunami

Písečné duny, které se rozkládají na mysu Trafalgar, jedné z nejnavštěvovanějších lokalit provincie Cádiz ve španělské Andalusii, ukrývaly po dobu dvou tisíc let lázně z dob starého Říma. Nyní je archeologové odkryli a ukázalo se, že zdivo téměř čtyři metry vysoké stavby je v nečekaně dobrém stavu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Archeologové objevili dobře zachované římské lázně na pobřeží ŠpanělskaVideo: Reuters

 
Článek

Nález, o kterém informovala španělská agentura EFE, zaskočil zejména archeology z Univerzity v Cádizu, kteří jej v rámci výkopových prací identifikovali. Překvapením ale může být i pro tisíce lidí, kteří v průběhu let prošli vlastně těsně kolem antické stavby, aniž by o skrytém pokladu mohli tušit.

Záběry na odhalenou památku nyní zprostředkovala agentura Reuters.

Na Korsice odkryli antickou nekropoli. Těla nalezli v amforách

Věda a školy

Trafalgar je mys ležící v Andalusii na atlantickém pobřeží Španělska. Nachází se v katastru vesnice Los Caños de Meca (provincie Cádiz) a tvoří západní hranici Gibraltarského průlivu.

Už ve starověku stál na mysu chrám zasvěcený bohyni Junoně, rovněž se tu těžila mořská sůl. Král Filip II. Španělský zde nařídil postavit strážní věže varující před nájezdy berberských pirátů, zbývají z nich jen rozvaliny. Roku 1860 byl na mysu postaven 34 metrů vysoký maják.

Mys je však proslulý zejména jako dějiště bitvy u Trafalgaru, k níž došlo 21. října 1805 a britské námořnictvo pod vedením Horatia Nelsona v ní porazilo Francouze a Španěly.

Hlava prvního římského císaře v Itálii

Zajímavý archeologický objev učinili nedávno i v Itálii. Šlo o 35centimetrovou starověkou mramorovou hlavu, která byla nalezena pod 2000 let starými hradbami města Isernia ve stejnojmenné provincii v oblasti Molise.

V Itálii objevili mramorovou hlavu prvního římského císaře Augusta

Věda a školy

Na základě účesu a rysů tváře ji vědci identifikovali jako prvního římského císaře Augusta, adoptivního syna (a prasynovce) Gaia Julia Caesara.

Reklama

Související články

Kopie pyramidy v Tikalu odhaluje kontakty Mayů

Stupňovitá pyramida objevená v mayském městě Tikal na území dnešní Guatemaly byla kdysi možná něčím jako cizím zastupitelstvím, a to nejen tak ledajakým. Podle...

Výběr článků

Načítám