Hlavní obsah

Kopie pyramidy v Tikalu odhaluje kontakty Mayů

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stupňovitá pyramida objevená v mayském městě Tikal na území dnešní Guatemaly byla kdysi možná něčím jako cizím zastupitelstvím, a to nejen tak ledajakým. Podle webu Live­Science se jedná o zmenšenou kopii mnohem větší a slavnější stavby, jíž je La Ciudadela (Citadela) ve „městě bohů“, jak Aztékové říkali Teotihuacánu.

Foto: Profimedia.cz

Pyramida v Tikalu na území Guatemaly

Článek

Tikalská pyramida vypadá jako miniaturní obdoba teotihuacánské Citadely. Centrem této stavby byl pyramidovitý chrám Opeřeného hada, kolem nějž se mohlo v uzavřeném nádvoří shromáždit až sto tisíc lidí. Stavba v Tikalu je mnohem menší, má však shodné uspořádání a také podobnou zeměpisnou orientaci. Navíc je plná předmětů odkazujících na Teotihuacán.

Nejednalo se asi o prostou nápodobu – už kvůli vzdálenosti ne. I po dnešních cestách je třeba urazit téměř 1300 kilometrů, než se z Teotihuacánu na území Mexika dostaneme do Tikalu.

Na jihu Mexika objevili archeologové nejstarší a největší mayskou stavbu

Věda a školy

Obě města obývali příslušníci různých národů – a statisícový Teotihuacán byl mnohem významnější než Tikal, kde žilo „jen“ několik desítek tisíc lidí.

Styky pro mír i válku

V Tikalu původně vládli domácí panovníci. V roce 378 bylo však mayské město dobyto generálem Sijah K’akem. Na kamenných reliéfech je generál zachycen jako podřízený vůdce, jenž je vyobrazen jako vrhač oštěpů, provázený sovou. Stejný reliéf najdeme také v Teotihuacánu. Mnoho archeologů proto věří, že dobyvatelé Tikalu přišli odsud.

Tím však kontakty mezi oběma městy nezačaly. Teotihuacán měl obrovský kulturní vliv na své blízké i vzdálené okolí. Tento vliv přetrval staletí: když Aztékové objevili ruiny města, jeho bývalá krása je dovedla k přesvědčení, že našli rodiště bohů.

Archeologové objevili u pyramidy v Peru hroby incké elity

Věda a školy

Pyramida nalezená v Tikalu tak může být svědectvím o době, kdy posvátné město středoamerických indiánů udržovalo mírové styky i s městy ve vzdáleném okolí.

Podle archeologa Romána Ramíreze se při vykopávkách v Guatemale už dlouho nacházejí umělecká díla a předměty v teotihuacánském stylu. V Tikalu k nim vedle miniatury La Ciudadely patří ještě obytný dům ve stylu „města bohů“.

Objevily se však i další náznaky, že ve městě Mayů žili buď příchozí z Teotihuacánu, nebo lidé, kteří přijali teotihua­cánskou kulturu. Patří k nim vyobrazení dešťového božstva, klíčové postavy této kultury, a také zbytky keramiky, zejména zlomky nádob na kadidlo. To používali Teotihuacánci při obřadech.

V Egyptě našli 3000 let staré rakve. Odkryli i prastarý chrám neznámé královny

Věda a školy

Nádoby nalezené v Tikalu byly vyrobeny ze směsi místních a cizích materiálů, což podle Ramíreze naznačuje, že je v mayském městě vyráběl někdo, kdo byl obeznámen s teotihuacánským uměním. „Pro nás je důležité ukázat, jak multikulturním městem byl Tikal,“ poznamenal k tomu Ramírez.

Reklama

Výběr článků

Načítám