Hlavní obsah

Na Korsice odkryli antickou nekropoli. Těla nalezli v amforách

Ajaccio

Archeologové na Korsice objevili nekropoli se 40 hroby z dob zřejmě pozdní antiky a těly pohřbenými v amforách z Tuniska. Podle vědců, kteří minulý týden nález oznámili, jde o ojedinělý a nečekaný objev.

Foto: Profimedia.cz

L'Île-Rousse, kde došlo k objevu antické nekropole, je obec v departementu Haute-Corse ve Francii na ostrově Korsika.

Článek

Nekropole z 3. až 6. století našeho letopočtu leží na území obce L'Île-Rousse založené v 18. století korsickým patriotem Pasqualem Paolim, napsal deník Le Figaro.

Po prvním objevu desítky ostatků z dob antiky na jaře 2019 archeologové rozšířili prohledávanou oblast, od února letošního roku zkoumají plochu o rozloze 600 metrů čtverečních v centru města L'Île-Rousse u paty kostela.

Archeologové objevili u Luxoru ztracené město: „egyptské Pompeje”

Věda a školy

Nález svědčí o osídlení místa už v dobách antiky, tehdejší posvátné místo pro pohřbívání je na vyvýšeném bodě města, kde stojí církevní stavba i dnes.

Archeologové zkoumají oblast u kostela.

V amforách jsou pohřbeni i dospělí

Odborníky zaujal především nález amfor. Ačkoliv se obvykle používaly jen k pohřbívání dětí, zde v nich byli pohřbení dospělí. Pro každé tělo byly potřeba dvě nádoby, otočené hrdly k sobě. Amfory byly rozmístěny na ose východ-západ, vždy směřovaly hlavou na západ. Hroby byly vysekány přímo do skály.

Nalezená těla jsou podle archeologů „průměrně zachovalá” a bylo možné určit věk lidí v době smrti. Další podrobnosti o dané populaci poskytne laboratorní antropologická studie.

Fantastický objev, u Pompejí našli zachovaný obřadní kočár

Věda a školy

„Většina těchto amfor je vyrobená v Africe. Používaly se pro skladování vína, olivového oleje a slaných nálevů z tuniského Kartága,” cituje agentura AFP zprávu francouzského Národního institutu preventivních archeologických výzkumů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám