Hlavní obsah

Balaš: Mimopražské školy mají větší kapacity pro ukrajinské děti. Zapsalo se jich asi 57 tisíc

Větší kapacity pro ukrajinské děti mají školy mimo Prahu. Podle nynějších informací se zapsalo kolem 57 tisíc žáků z Ukrajiny, původní odhad před zápisy byl asi 130 tisíc. Přesnější počet bude jasný v září. Situace je nepřehledná, část lidí se vrátila na Ukrajinu, další naopak přicházejí. Střízlivý odhad je, že dosavadní počet zůstane, řekl na pátečním brífinku v Příbrami ministr školství Vladimír Balaš (STAN).

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) navštívil adaptační skupinu pro ukrajinské děti v Příbrami.

Článek

Balaš v Příbrami navštívil adaptační skupinu pro ukrajinské děti. Podle ministra je vzdělávání pro uprchlíky důležité nejen kvůli získání znalostí, ale také kvůli sociálním efektům výuky. Ukrajinští rodiče by se podle něj neměli bát se v ČR přestěhovat, protože kapacity škol jsou rozdělené nerovnoměrně.

„Není nutno žít pouze v Praze a v okolí Prahy, možná budou děti mít větší šanci dostat se do školy někde jinde,“ uvedl Balaš.

Ukrajinských uprchlíků bude v září ve školách rozhodně méně než 130 tisíc, sdělilo MŠMT

Věda a školy

Podle něj je problém s kapacitou škol hlavně v Praze, a to i pro české žáky. Kapacity jsou nedostatečné také třeba v prstenci kolem Prahy, v okolí Brna a také v Karlových Varech.

Asistenti a adaptační skupiny

Protože v některých školách budou třídy zcela zaplněné, ministerstvo řeší, jak učitelům pomoci. „Rádi bychom do hry vtáhli ukrajinské učitele nebo lidi, kteří mají patřičné vzdělání,“ řekl Balaš.

Podle něj případně ani nemusí mít vzdělání, ale budou muset být schopní asistovat v adaptačních a integračních programech. MŠMT už má na asistenty vyčleněné peníze, shání je i ve spolupráci s ukrajinským velvyslanectvím. Chystané adaptační skupiny budou určené i pro mládež od 15 do 18 let, aby ani ti, kteří už nespadají pod povinnou školní docházku, nezůstali bezprizorní, jak doplnil ministr.

Člověk v tísni připravil kurz češtiny pro ukrajinské asistenty pedagoga

Věda a školy

Příbramská adaptační skupina už obstarala zhruba 160 dětí, z nichž část tvoří předškoláci. Při páteční návštěvě ministr mluvil s dětmi ze dvou skupin školního věku, jsou mezi nimi uprchlíci např. z Kyjeva, Charkova i dalších měst. Balaš se též zúčastnil výuky českého jazyka, která při adaptačních skupinách funguje. Téměř všechny děti v Příbrami jsou do školy přijaté.

Do adaptačních a jazykových kurzů se zapojilo přes 30 tisíc ukrajinských dětí

Věda a školy

Ministerstvo v aktuálním projektu podpořilo adaptační skupiny pro 30 tisíc dětí. Podle Balaše je jejich cílem prevence psychických problémů i rizika vyloučenosti dětí. Skupiny provozuje přes 400 organizátorů s finanční podporou zhruba 300 milionů korun.

Na září se kvůli covidu nechystají pro školy žádná nařízení

Ještě je potřeba zmínit, že na začátek nadcházejícího nového školního roku se ve školách nechystají žádná protiepidemická opatření proti covidu-19. Jejich případné zavedení později bude záležet na dalším vývoji epidemie, sdělil rovněž v pátek ministr Balaš.

Ve školách se bude na podzim testovat tělesná zdatnost žáků, oznámila inspekce

Věda a školy

Nevyloučil zpřísnění v případě výrazného zhoršení situace, zavírání škol by podle něj ale ministerstvo školství nepodporovalo. Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že v současné situaci nejsou opatření nutná, vývoj chce sledovat.

Výběr článků

Načítám