Hlavní obsah

Zátiší: oáza klidu a pohody v Kunraticích

Novinky, Jana Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 11. května probíhalo v areálu Zátiší v pražských Kunraticích slavnostní setkání při příležitosti prvního výročí zařízení ALZHEIMER HOME ZÁTIŠÍ, které pečuje o nemocné klienty s demencí, a zároveň 2 let existence Rezidence ZÁTIŠÍ, která poskytuje nadstandartní bydlení a služby pro seniory.

Foto: Jana Růžičková

Herci Jiřina Bohdalová s Martinem Dejdarem a tenista Radek Štěpánek v Zátiší

Článek

V areálu Zátiší byla při této příležitosti také slavnostně otevřena zubní klinika DENT MEDICO, která nabízí možnost bezplatných konzultací s lékaři.

Slavnostní raut probíhal v Zátiší nedaleko Kunratického lesa pod slunečníky na zahrádce vyhlášené restaurace s výhledem do zahrady s mladými jehličnany a kvetoucími zajímavými kultivary tulipánů. V zeleném atriu zazněla vážná hudba i zpěv malých zpěváků a při venkovním rautu dobrou náladu hostům navodila, tuzemskými i zahraničními hity, profesionální hudební skupina.

Slavnosti se zúčastnilo asi 150 seniorů a klientů AH ZÁTIŠÍ s rodinami, dále lékaři, zdravotníci, pečovatelé a mnoho dalších hostů. K modrému nebi zalitému sluncem byly vypuštěny stovky barevných balónků s přáníčky.  

Herec Martin Dejdar  a tenista Radek Štěpánek věnovali při příležitosti oslavy v Zátiší herečce Jiřině Bohdalové k letošním narozeninám Knihu výhod, která je návodem jak ušetřit statisíce korun. Oba herci jsou patrony ALZHEIMER HOME ZÁTIŠÍ a toto zařízení již několikrát při různých příležitostech navštívili. Martin Dejdar a Bára Hrzánová namluvili knížku Lentilka pro dědu Edu, ve které je citlivě zpracováno téma demence a jejímž oficiálním partnerem je právě toto zařízení.

Česká alzheimerovská společnost uvedla před pěti lety na základě tiskové zprávy Alzheimer Europe, která shrnuje výsledky projektu EuroCoDe (European Collaboration on Dementia), že v Evropě žije 7,3 miliónu lidí s demencí, tedy téměř o milión víc, než se doposud přepokládalo. Na základě výše uvedené prevalence je možné odhadnout počet lidí s demencí v České republice na 123 194. Přitom lékaři diagnostikují v české populaci stále více případů demence a věková hranice tohoto onemocnění se snižuje.

Poslední vědecké výzkumy prokázaly dokonce souvislost mezi znečištěním ovzduší z dopravy a incidencí demence (švédská studie) a parkinsonismu (dánská studie).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám