Hlavní obsah

Vitriol vařili po staletí, dnes nabízejí husy a kávu

Novinky, Milan Turek

Hledat českou kuchyni je obtížnou turistickou disciplínou nejen pro cizince. České speciality bývají spíše jen doplňkem zahraničních jídel. Vydat se na gurmánský výlet do Ještědských hor může být zajímavé jak po stránce nabídky kuchařů v restauracích, tak i rozmanitostí prostředí.

Foto: Milan Turek

Restaurace v sudu není jen v Libverdě, ale druhý sud se nachází na Javorníku nad Hodkovicemi, na snímku je původní podoba z roku 1899.

Článek

Cílem německých turistů pro sudetský svéráz, orloj a kostel spolu s muzeem betlémů v Ještědských horách je malá obec Kryštofovo Údolí. V minulosti zde vařili vitriol, dnes  se chlubí českými husami, ale i prvorepublikovou kavárnou. 

Není to však jediné místo. Ještědské hory mají celou řadou míst s dobrou kuchyní nebo neobvyklým prostředím. První zastavení na východní části hřebene na Javorníku nabídne hned dvojí překvapení. Sud, který je restaurací a penzionem s dobrou nabídkou českých specialit, i když s poněkud vyššími cenami. 

Druhým zastavením na západ je restaurace V Trnčí, která má chudší jídelníček, zato však rozhlednu s výhledem do krásného prostředí údolí Hodkovic. Další zastavení jsou lahůdkou pro ty, kdo vyhledávají speciální prostředí. U Šámalů na hřebeni nemají otevřeno každý den, ale o víkendech jsou vyhledávaným místem štamgastů a lidí, kteří mají rádi venkov a selskou stravu. Hospoda je tady v provozu od roku 1864. Svatopluk Koudela ji nemá pro obživu, přesto však ví, že sem lidé budou chodit pro krásné horské ovzduší.

Podobně funguje i Šenk u Richtrů ve Světlé pod Ještědem. Venkovská putyka je místem Vesnického románu Karoliny Světlé. Restaurací s dobrou pověstí je i chata Na Pláních, kam zavítá mnoho turistů po celý rok a horské chata jim nabídne občerstvení ke všeobecné spokojenosti.

O pár kilometrů dál v poslední době funguje i Ještědka, ale všeobecně očekávají turisté dokonalé občerstvení na Ještědu. Nabídka na vrchu začíná kioskem, v přízemí hotelu je bufet, o patro výš kavárna, salonek, restaurace a večery lze prožít i v baru.

V gurmánském putování bychom neměli vynechat restauraci Domov v Horním Hanychově. Svými cenami se vyrovná hotelům v Praze. Liberečáky je oblíbená pro možnost pracovních obědů nebo slavnostních akcí.

Posledním zastavením je Kryštofovo Údolí, kde v dávné minulosti při těžbě zinku a železné rudy vařili vitriol, dnes pečou husy a nabídnou dobrou kávu. Místní gurmánskou nabídku těžko někdo překoná. Atraktivní je česká husa a hospody jsou vyhledávaným zastaveníčkem hlavně turistů z Německa. Návštěvy sem přijíždějí po celý rok a bujné jsou i taneční zábavy U Uhlířů nebo U Kryštofa, vaří i penzion Údolanka nebo Eva.

Nově byla v obci otevřena kavárna U Ježka ve stylu první republiky. Útulná kavárnička nedaleko muzea betlémů v centru obce, U Ježků, je vybavena secesním nábytkem, se spoustou dokumentů před odsunem Němců a jejich život dokreslují zachované předměty všude zdobící prostředí. Návštěvník zde uvidí mlýnek na kávu, různé nádobky i kamínka nebo starobylý gramofon a pochopitelně obrázky z historie Kryštofova Údolí. Při letní pouti navštívilo kavárnu i několik dřívějších obyvatel. Hospůdky spolu s kavárnou vytvářejí krásnou kulisu horské obce a lákají turisty svou tradiční bohatou nabídkou.

Související témata:

Výběr článků

Načítám