Hlavní obsah

Tonoucí ostrovy Slovanů představí Dny české a německé kultury

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sousedství Libereckého kraje na území Svobodného státu Sasko se lze setkat s obyvateli slovanského původu - Lužickými Srby. I přes nepřízeň historie a silné vlivy germanizace po staletí se k národnostní menšině stále hlásí šedesát tisíc obyvatel v Horní a Dolní Lužici, ostrovech Slovanstva.

Foto: Milan Turek

Domowina, spolek Lužických Srbů vzniknul před sto pěti léty v Hoyerswerdě.JPG

Článek

Kraje Ústí nad Labem a Liberec letos již po osmnácté připravují se Svobodným státem Sasko kulturní podzim. Patronem Dnů české a německé kultury bude předseda saské vlády Stanislav Tillich, primátor Drážďan Dirk Hilbert a předseda společnosti Brücke/Most Helmut Köser. Za Česko se na Dnech podílejí Collegium Bohemicum s ředitelkou Blankou Mouralovou a generální konsul v Drážďanech Jiří Kuděla.

„Liberecká knihovna se zúčastní letos již podeváté,“ vzpomíná ředitelka Blanka Konvalinková, „každoročně pořádáme nějakou výstavu, hudební produkce, přednášky a promítání filmů nebo čtení německých textů. Letos představíme návštěvníkům lidové kroje Horní Lužice, promítneme film Zug in die Freiheit. Další akcí bude přednáška Jense-Michaela Bierkeho z Bautzenu.“

„Dny české a německé kultury svým obsahem nemají v širokém okolí konkurenci. Takto bohatý a jedinečný program napříč oběma pohraničními oblastmi jen tak někde nenajdete. Doufám, že v pestré kulturní nabídce si každý z návštěvníků najde to své. Budeme se těšit na setkání s vámi.“  

Těmito slovy uváděl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček loňský kulturní podzim. Na devadesát akcí bude letos opět v Drážďanech, Ústí nad Labem a Liberci, Euroregionech Labe a Nisa.  

„Poznávání nám blízkých kultur a jejich národních tradic je přínosné v každém ohledu. Lužičtí Srbové mají velmi vřelé vztahy s Českou republikou i samotnými Čechy. Je to způsobeno nejen historickou příslušností Srbů k Českému království, ale především velmi podobnými zvyky, jazykem a charakterem. Jsem rád, že výstava Lidové kroje z Horní Lužice bude probíhat v naší vědecké knihovně, určitě se zajdu podívat,“ komentuje výstavu v knihovně primátor Liberce Tibor Batthyány.

Lužice si pečlivě střeží, uchovává a předává z pokolení na pokolení své tradice.   Lidové kroje vystavuje Domowina v Liberci na téma Svatba v Lužici. Výstava je přístupná do konce září. Správkyně Trachtenfundusu (fundusu krojů) Monika Cyžová a její manžel Bjarnat (předseda a jednatel spolku Domowina) pohovoří 20. září od 18:00 hodin o životě Lužických Srbů.

V říjnu Jens-Michael Bierke ve své přednášce Tajemná místa Slovanů v Lužici pozve návštěvníky na malou okružní cestu Horní Lužicí a k návštěvě jejích pozoruhodných míst. Na fotografiích představí hrad Ortenburg, zřejmě první sídliště Slovanů v budyšínské lokalitě, skrytá romantická místa Budyšína, tajemného hlavního města Lužických Srbů a samozřejmě také zajímavé podstávkové domy, tradiční lidové stavby regionu.

Vedle libereckého programu připravila také českolipská společnost Lipa musica řadu koncertů, z nichž posledním bude vystoupení České filharmonie 24. listopadu v Liberci.

Reklama

Výběr článků

Načítám