Hlavní obsah

Prezident Zeman navštívil Plzeňský kraj

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třídenní návštěva prezidenta Miloše Zemana v Plzeňském kraji začala ve středu 14. května na Krajském úřadě Plzeňského kraje.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

V rámci své třídenní návštěvy Plzeňského kraje zavítal prezident Miloš Zeman také do společnosti Škoda Transportatiton.

Článek

Prezident se během prvního dne setkal s představiteli kraje, města, studenty, zaměstnanci Škoda Transportation i občany města. Návštěvu ve městě piva zakončil prezident symbolicky v pivovaru Plzeňský Prazdroj.

V sídle Krajského úřadu Plzeňského kraje přivítal hlavu státu hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs, který v uvítací řeči zmínil dobrou kondici regionu a také nejnižší míru nezaměstnanosti v České republice.

„Chtěl bych poblahopřát Plzeňskému kraji jako nejlepšímu kraji České republiky,” uvedl prezident s tím, že oceňuje i to, že Plzeňský kraj je jediný nezadlužený kraj v zemi.

Po uvítání prezidenta následovala diskuze, které se zúčastnili jak zastupitelé, senátoři nebo poslanci za Plzeňský kraj, tak také zaměstnanci úřadu. Mezi diskutovanými tématy byla například problematika financování krajů, financování a úroveň vysokého školství nebo zpracování odpadů.

Z krajského úřadu se prezidentská kolona přesunula na Západočeskou univerzitu v Plzni, kde hlavu státu přivítala rektorka univerzity Ilona Mauritzová. Na programu setkání na univerzitní půdě byla zejména beseda se studenty, kteří měli široké spektrum otázek.

Od dotazů na volby do Evropského parlamentu, které ve svém úvodním proslovu prezident zmínil, přes dostavbu Temelína, situaci na Ukrajině, směřování průmyslu a strojírenství u nás, až po někdejší problémy právnické fakulty ZČU, které podle prezidenta budou vrhat stín na její studenty ještě několik dalších let.

Na příjezd prezidenta odpoledne čekali také zaměstnanci společnosti Škoda Transportatiton. Poté, co hlavu státu přivítal generální ředitel společnosti Josef Bernard, se uskutečnila krátká prohlídka výrobní haly a také tramvajového vozu, které společnost vyrábí.

Další kroky prezidenta vedly na Magistrát města Plzně, kde ho přivítal primátor města Martin Baxa a představitelé města. Z radnice zamířil prezident do katedrály sv. Bartoloměje na náměstí Republiky, kde se krátce setkal s plzeňským biskupem Mons. Františkem Radkovským. Po návštěvě katedrály se Miloš Zeman zastavil u mříže s "andělíčkem pro štěstí" a poté pokračoval přímo na náměstí Republiky, kde na setkání s prezidentem čekaly desítky lidí.

Program prvního dne návštěvy byl zakončen návštěvou pivovaru Plzeňský Prazdroj. Zde si za přítomnosti generálního ředitele Paola Lanzarottiho a dalších představitelů společnosti prohlédl Miloš Zeman výstavu historických sklenic a vyzkoušel si také čepování piva přímo z dřevěných sudů ve sklepích pivovaru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám