Hlavní obsah

Odborníci vyrazí příští týden hodnotit finalisty prestižní soutěže Vinařství roku

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech 3. a 4. května navštíví odborníci 9 vinařství, která se letos ucházejí o titul Vinařství roku. Porota už závěru druhého dne rozhodne, kdo se 2. června v Brně stane vítězem ve třech kategoriích. Absolutního vítěze soutěže, kterou již 7. rokem vyhlašuje Svaz vinařů ČR, potom spoluurčí svými hlasy veřejnost.

Foto: Kateřina Martykánová
Článek

Přestože do vyhlášení výsledků zbývá ještě víc než měsíc, o úspěchu finalistů v soutěži Vinařství roku se rozhodne již za pár dnů. Sedmičlenná porota se začátkem příštího týdne vydá do Vinařství Jakub Šamšula z Čejkovic, Vinum Moravicum v Bzenci, do vinařství Víno Jan Stávek v Němčičkách, do popických firem Gotberg a Sonberk, do žádovického Vinařství Štěpán Maňák, do společností Chateau Valtice, Šlechtitelské stanice Velké Pavlovice a Zámeckého vinařství Bzenec. 

Při hodnocení každého vinařství navštíví vždy nejen jeho provoz, ale namátkově i vybranou vinici. „Všichni vinaři dostanou na prezentaci svého vinařství stejný časový limit maximálně 90 minut a bude jen na nich, jakým způsobem se porotě představí,“ uvedl Tibor Nyitray, prezident Svazu vinařů ČR. „Díky návštěvě jednotlivých vinařství je mohou odborníci posuzovat komplexně, čímž se Vinařství roku odlišuje od jiných tuzemských soutěží,” dodal.

Odborníci budou přidělovat jednotlivým finalistům body, a to nejen za objektivně měřitelná kritéria (úspěchy vinařství v soutěžích, účast na veletrzích, produkce vína apod.), ale subjektivně je ohodnotí i za inovace ve vinohradnictví a vinařství, zapojení podniku do výzkumné práce, agroturistiku, marketing a mediální výstupy vinařství, kvalitu webové prezentace apod.

Výsledky soutěže budou letos nově zveřejněny v pozdějším termínu, a to 2. června v Městském Divadle v Brně. Mění se totiž nejen datum konání akce, ale poprvé v historii soutěže se vyhlášení přesouvá do moravské metropole. „Vinařství roku se letos stalo součástí velkého projektu Wine Weekend Brno, který od 2. do 5. června zaplní moravskou metropoli kvalitním vínem a špičkovou gastronomií,“ upřesnil Tibor Nyitray.

Nově také o výběru finálové devítky rozhodovaly 4 komise odborníků. Každá z nich byla složena ze tří nezávislých významných osobností, které posuzovaly kritéria jako úspěchy vína ve vinařských soutěžích, prezentaci v online prostředí, naplňování hodnot značky „Vína z Moravy, vína z Čech“ a obalový design.

Co ale jako v předchozích letech zůstává, je skutečnost, že vítěze letošního ročníku Vinařství roku opět spoluurčí široká veřejnost svým hlasováním v soutěži Hlas veřejnosti. Lidé mohou vybírat právě z devíti nominovaných vinařství a prostřednictvím internetu na www.vinarstviroku.cz nebo pomocí sms jim až do 27. května zasílat své hlasy.

Titul Vinařství roku bude udělen jednomu z vítězů jednotlivých kategorií, které při hlasování veřejnosti získá největší počet hlasů od veřejnosti.  

Soutěž Vinařství roku vyhlašuje Svaz vinařů České republiky ve spolupráci s Národním vinařským centrem, za významné podpory Vinařského fondu ČR, Jihomoravského kraje, hlavních partnerů Karlovarská korunní s. r. o., KPMG, Česká pojišťovna a Mediatel spol. s r. o. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám