Hlavní obsah

Na Slezskou Hartu míří vodníci z Čech, Moravy i Slezska

Novinky, Alena Kiedroňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vodníci, vodnice i vodničtí caparti už jsou na cestě na Slezskou Hartu. V pondělí odpoledne tady začíná už popáté Vodnický splav. Pokud máte neustále mokré šosy, nebo pokud jste ještě neviděli tolik vodníků pospolu, neváhejte a zamiřte do Jeseníků.

Foto: Archív Rybníkářů

V sobotu je u Slezské Harty očekáván vodnický král Pepa Vošplouch I.

Článek

V pořadí už páté setkání vodníků na Slezské Hartě je podle ministra vodokultury, divadelníka a hudebníka Jiřího Kršky významnou akcí jak pro vodníky, tak širokou veřejnost. „Jednou v roce a na jednom místě máme šanci pobavit a potěšit velké množství dětí. Přijíždějí sem proto dokonce i suchozemci z nejrůznějších koutů republiky,“ vysvětlil s nadsázkou Jihočech a kapelník skupiny Rybníkáři.

Vodnický splav je pohádkový festival pro rodiny s dětmi a poběží od pondělí 13. července až do soboty 18. července, a to hned na několika místech kolem přehrady sbírající vodu z části Jeseníků. V Leskovci nad Moravicí, Razové, Nové Pláni, Lomnici, Miloticích nad Opavou, Valšově i ve městě Bruntále, tedy obcích Mikroregionu Slezská Harta.

Představí se hudebně divadelní skupina Rybníkáři, Divadýlko Mrak, soubor Magnet, Loutkové divadlo Xaver, pohádková babička Dadla, Mateřské centrum Skřítci, Taneční škola Stonožka a další. Takřka celý týden se tady bude muzicírovat i pohádkově snít.

Skupina Rybníkáři už v pondělí v Lomnici v 15 hodin zapojí děti do unikátního vyučování vodnické školy a o den později ve Valšově uvede pohádkový příběh Vodnické vyprávění. Kdokoli se může díky kouzelné vodnické oficíně stát v kterémkoli místě programu na chvíli vodníkem. Ministr vodokultury jen připomíná, že je třeba mít vlastní vodnický převlek. A určitě také tváře zdravě dozelena.

Diváci se mohou vydat podle rozpisu Vodnického splavu do kterékoli ze sedmi obcí, někteří si ale nenechají ujít ani část programu. Prostě putují s vodníky kolem Slezské Harty. A zcela mimořádnou atmosféru má tradičně průvod vodníků centrem historického města Bruntálu. Vodníci se setkají u kašny na Zámeckém náměstí ve čtvrtek 16. července v 15 hodin a pak o kousek dál, na náměstí Míru, zahájí program nazvaný Vodníci baví Bruntál. Ten tady poběží několik hodin.

Vodnický splav vyvrcholí v sobotu v Razové na hřišti. Den obce Razová tady začíná už v 11 hodin a vodníci i suchozemci očekávají vzácného hosta. V 17:30 hod je ohlášena návštěva vodnického krále Pepy Vošploucha I., který následně vodnický splav na další dlouhý rok uzavře.

„Přijeďte na Slezskou Hartu a pobavte se s námi, bude tady veselo a bavit se budou nejen děti a jejich rodiče,” pozvala jedna z organizátorek Ludmila Navarová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám