Hlavní obsah

Mexická armádní letka věnovala zlínskému muzeu tradiční venkovskou obuv

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pár tradiční mexické obuvi získalo tento týden Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně od vzácné návštěvy z Mexika. Dar přivezli do 14|15 Baťova institutu piloti mexické námořní letky, kteří týden pobývají v otrokovické společnosti Zlin Aircraft a. s. na speciální stáži a výcviku.

Foto: archiv Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně

Mexičtí piloti na návštěvě 14|15 Baťova institutu.

Článek

„Dar z Mexika nás velmi potěšil. Sandály jistě naleznou své místo ve stálé expozici Princip Baťa: Dnes fantazie, zítra skutečnost, v části věnované obuvnickému muzeu. Přiřadíme je k exponátům pocházejícím z Jižní Ameriky,“ řekla kurátorka sbírky obuvi Miroslava Štýbrová, která návštěvu provázela.

S myšlenkou věnovat zlínskému muzeu vzácný pár obuvi přišel kontraadmirál mexického námořního letectva José María García Macedo, který byl 10. října s delegací na návštěvě Zlína. Během ní zavítal do prostor Baťova mrakodrapu, kde se na půdě sídla Zlínského kraje setkal také se statutárním náměstkem Zlínského kraje Jaroslavem Drozdem.

Hosté během návštěvy zavítali i do muzejní expozice Princip Baťa: Dnes fantazie, zítra skutečnost, kde následně i přislíbil, že z Mexika darují do obuvnického muzea tradiční obuv místních venkovanů, která doposud není ve sbírkách zastoupena. Kontraadmirál slib splnil o dva týdny později, kdy dar poslal po pilotech mexického námořnického letectva.

Mexická obuv s názvem Huarache se v aztéckém jazyce nazývala cactle nebo cactli. „Jde o sandály se svrškem splétaným z kožených řemínků a s podešví ze staré pneumatiky, což je typické pro tuto oblast,“ přiblížila Miroslava Štýbrová. Tato obuv je po staletí spojena s životem venkovanů, ale v současnosti se prodává spíše jako suvenýr pro turisty. Mexičané nyní dávají spíše přednost moderní a značkové obuvi.

Mexičtí piloti i jejich doprovod ze společnosti Zlin Aircraft a. s. se zaujetím prošli celou stálou expozici muzea. Kromě části věnované historické obuvi je zaujala také historie Baťových závodů, kde se nejvíce zajímali o exponáty letadel, a expozice moderního cestovatelství přibližující slavné cesty Hanzelky a Zikmunda. 14|15 BAŤŮV INSTITUT a Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně jim při loučení věnovalo publikace o novém kulturním a vzdělávacím centru.

Sbírka obuvnického muzea, která je součástí stálé expozice Princip Baťa: Dnes fantazie, zítra skutečnost patří k nejstarším svého druhu v Evropě. Prostřednictvím více než šesti set exponátů seznámí návštěvníky s historií i současností obouvání, vývojem výroby obuvi a dějinami ševcovského řemesla.

Sbírkový fond sleduje vývoj obouvání od nejstaršího období českých dějin až po současnost. Nejranější období je zachyceno prostřednictvím replik, nejstarší originály pocházejí z konce 16. století. Atraktivní součástí expozice je kolekce obouvání cizích národů.

Obuvnický průmysl, který se díky Baťovým závodům a pozdějšímu Svitu stal pro Zlínsko jedním z klíčových oborů, přežil v regionu jen ve výrazně zredukované podobě. Ještě v roce 1990 se na území současné České republiky vyrobilo asi 70 miliónů párů obuvi, z toho více než 50 miliónů ve Zlíně.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám