Hlavní obsah

Marienbad Film Festival vyhlásil vítěze

Novinky, Jakub Vohnout

Třetí ročník Marienbad Film Festivalu nabídl od 28. srpna do 1. září divákům soutěžní přehlídku českých experimentálních filmů, projekce italské filmové klasiky i profil italské experimentální scény spolu s širokým doprovodným hudebním programem.

Foto: Adam Černich

Zahajovací gala 3. ročníku festivalu Marienbad Film Festival v Mariánských Lázních.

Článek

V sobotu 1. září proběhlo slavnostní vyhlášení tří vítězů Ceny Marienbad Film Festivalu. Držiteli ocenění v kategorii Nejlepší český experimentální film, které byly předány během závěrečného ceremoniálu v Městském divadle, se stali Michaela Režová za výtvarný dokument Štvanice, Michal Kindernay za vizuální esej Transformace / Výpary / Melanosis a František Týmal spolu Jiřím Roušem a Davidem Šmitmajerem za site specific projekt Taran.

Festival v letošním roce navštívilo bezmála 2000 diváků, kteří se zúčastnili projekcí 114 filmů a dalších audiovizuálních projektů, besed, přednášek, odborného Industry programu, filmově-výchovných programů pro rodiny s dětmi a doprovodného hudebního a výtvarného programu. Mariánské Lázně se tak opět na pět dnů staly centrem diskuzí a setkávání o současném, minulém i budoucím experimentálním a nezávislém filmu ve středoevropském kontextu.

Tříčlenná mezinárodní porota, ve které zasedla filmová teoretička a dokumentaristka Andrea Slováková, italský filmový historik Francesco Pitassio a dramaturg archivního kina Ponrepo Milan Klepikov, rozdělila tři rovnocenné Ceny Marienbad Film Festivalu za nejlepší český experimentální film z 29 projektů uvedených v české soutěžní sekci Theatre Electrique. Výherci získávají finanční odměnu 10 000 Kč.

Výší této částky festival poukazuje na fakt, že žádost na podporu, byť krátkého, nezávislého experimentálního filmu u Státního fondu kinematografie, který jediný v České republice systematicky podporuje experimentální tvorbu, je zpoplatněna touto relativně vysokou částkou.

Porota dále navíc udělila dvě čestná uznání, a to Petru Skalovi za celoživotní přínos českému experimentálnímu filmu a Viole Ježkové za její bilanční dokumentární film Všechno má svůj čas.

Festival se letos vedle národní přehlídky českých experimentálních filmů zaměřil na představení současného italského experimentálního filmu a bilanci tvorby vizuální umělkyně Adély Babanové. V rámci zvláštního uvedení proběhly projekce filmů italského klasika Dino Risiho a filmu Extase Gustava Machatého.

Odborný program festivalu vedle kulatých stolů a prezentací připravovaných projektů hostil hned několik workshopů – Mikroport zaměřený na zvukovou složku filmu, Rukodělný film, v jehož rámci mohli účastníci pracovat s filmovou surovinou, a ve spolupráci se společností My Street Films proběhl čtyřdenní workshop experimentálního dokumentárního filmu.

Doprovodný program Full Moon Forum, který na Kolonádě Ferdinandova pramene připravil spolek švihák spolu s hudebním magazínem Full Moon, nabídl přednášky, workshopy a koncerty skupin Please the Trees, Pris, Kalle, Manon meurt, Tomáš Palucha, a další, které navštívilo přes 500 diváků.

Příští 4. ročník Marienbad Film Festivalu se uskuteční od 27. 8. do 31. 8. 2019 opět v kulisách Mariánských Lázní.

Reklama

Výběr článků

Načítám